Europe Direct Slavonski Brod - Sadržaj izdvojen po datumu: veljače 2016

Europska komisija je donijela Akcijski plan za suzbijanje nezakonite trgovine divljom florom i faunom unutar EU-a kako bi ojačala ulogu EU-a u globalnoj borbi protiv tih nezakonitih aktivnosti. Nezakonita trgovina ugroženim vrstama, koja obuhvaća žive i mrtve primjerke divlje flore i faune, njihove dijelove ili proizvode od njih, postala je jedna od najunosnijih kriminalnih aktivnosti na svijetu. Procjenjuje se da godišnje kroz ruke organiziranih kriminalnih skupina prođe između 8 i 20 milijardi eura, što tu trgovinu svrstava uz bok nezakonitoj trgovini drogom, ljudima i oružjem. Akcijski plan sastoji se od 32 mjere koje do 2020. moraju provesti EU i njegovih 28 država članica, pri čemu će se mobilizirati sva sredstva koja EU ima na raspolaganju u području diplomacije, trgovine i razvojne suradnje. Akcijski je plan zajednički pripremila uža skupina kojom su predsjedali visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku / potpredsjednica Komisije Federica Mogherini te povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella uz blisku suradnju s povjerenikom za međunarodnu suradnju i razvoj Nevenom Mimicom te povjerenikom za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisom Avramopoulosom. Objavljeni su priopćenje za medije i informativni članak.

Objavljeno u Vijesti

EU i Kina danas su službeno pokrenuli projekt zrakoplovnog partnerstva između EU-a i Kine (APP), program suradnje u području civilnog zračnog prometa. Projekt će zajednički provesti Europska agencija za sigurnost zračnog prometa(EASA) i kineska uprava za civilni zračni promet (CAAC). Tim petogodišnjim programom, koji raspolaže proračunom od 10 milijuna eura iz EU-ova instrumenta za partnerstva, pojačat će se suradnja i međusobno razumijevanje u područjima kao što su sigurnost i zaštita okoliša te će se omogućiti kvalitetnija razmjena najboljih praksi i standarda. Sa svojih 1,4 milijardi stanovnika Kina je jedno od najbrže rastućih zrakoplovnih tržišta na svijetu i ključni partner EU-a. Komisija je u okviru Zrakoplovne strategije za Europu, donesene u prosincu 2015., predložila otvaranje pregovora osveobuhvatnom sporazumu o zrakoplovstvu između EU-a i Kine. Takvim bi se sporazumom poboljšale veze između tih dviju regija te bi se olakšavanjem trgovinskih i turističkih tokova stvorile znatne gospodarske koristi. Dodatne informacije o APP-u dostupne su ovdje.

Objavljeno u Vijesti

Europski investicijski fond (EIF) i Compañía Española de Reafianzamiento (CERSA) – dio španjolskog Ministarstva industrije – potpisali su prve sporazume o protujamstvu u okviru programa InnovFin i COSME u Španjolskoj. Transakcije imaju potporu Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), središnjeg elementa Plana ulaganja za Europu, a očekuje se da će potaknuti nove zajmove u iznosu od gotovo dvije milijarde eura. Potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen, zadužen za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, izjavio je: „Oba EFSU-ova sporazuma potpisana u Madridu zaista su pozitivna za mala, inovativna poduzeća i za španjolsko gospodarstvo. Plan ulaganja već daje rezultate u Španjolskoj, a tijekom sljedećih mjeseci očekujem još mnogo više ulagačkih projekata i sporazuma o financiranju MSP-ova u Španjolskoj.Dodatne informacije dostupne su ovdje.

Objavljeno u Vijesti

Predsjednik Juncker i predsjednik Tusk sinoć su bili domaćini večere s čelnicima zemalja zapadnog Balkana: Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije. Sudionici su istaknuli potrebu za sprječavanjem humanitarne krize koja se razvija na zapadnom Balkanu te su razgovarali o potrebi za izbjegavanjem jednostranih mjera. PredsjednikJuncker podsjetio je sudionike na dogovor postignut na sastanku čelnika zemalja zapadnobalkanske rute u listopadu, kada su se dogovorili da će poboljšati suradnju i intenzivirati konzultacije među zemljama na ruti. Uoči današnjeg zasjedanja Europskog vijeća predsjednik Juncker sudjelovat će i na sastanku na vrhu Europske pučke stranke zajedno s predsjednikom Tuskom i predsjednikom Schulzom te šefovima država i vlada, uključujući njemačku kancelarku Merkel, bugarskog premijera Borisova, rumunjskog premijera Iohannisa, irskog premijera Endu Kennyja, mađarskog premijera Orbána i španjolskog premijera Rajoya. Na dnevnom redu bit će pripreme za zasjedanje Europskog vijeća, a predsjednik Juncker podsjetit će sudionike na mjere koje je Europska komisija nedavno poduzela kao odgovor na izbjegličku krizu te će ih informirati o sastancima održanima prethodnih dana, uključujući jučerašnju večeru i prvi sastanak upravljačkog odbora Instrumenta za izbjeglice u Turskoj, koji je također održan jučer. Tijekom jutrošnjeg obraćanja medijima uoči zasjedanja Europskog vijeća, na kojem je sudjelovao s predsjednikom Schulzom, predsjednik Juncker podsjetio je da je Europsko vijeće već postiglo dogovor o mjerama za rješavanje izbjegličke krize, uključujući premještanje i preseljenje, te dodao da „države članice moraju provesti ono što su dogovorile“. Prijenos je dostupan na servisu EbS. 

Objavljeno u Vijesti

Europska komisija te Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA) zatvorile su drugi poziv na podnošenje prijedloga u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), vrijedan više od 7,6 milijardi eura. Poziv se odnosio na financiranje ključnih prometnih projekata u Europskoj uniji. Primljeno je 427 prijedloga projekata kojima se iz sredstava EU-a traži financiranje u ukupnoj vrijednosti od 12,96 milijardi eura. Optimalno korištenje sredstava iz CEF-a neizostavan je dio Komisijina Plana ulaganja te programa predsjednika Jean-Claudea Junckera usmjerenoga na rast i otvaranje radnih mjesta. U završnu evaluaciju ući će projekti koji imaju najveću dodanu vrijednost na europskoj razini. Povjerenica EU-a za promet Violeta Bulc izjavila je: „Drago mi je što toliko promotora projekata želi ulagati u učinkovit, inteligentan i održiv promet. Instrument za povezivanje Europe možda je i najveći instrument za financiranje namijenjen prometu u povijesti EU-a, no čak se ni on ne može nositi s takvom razinom entuzijazma. Zbog toga sve podnositelje prijedloga i druge promotore projekata pozivam da svoje projekte objave i na Europskom portalu projekata ulaganja kako bi doprli do potencijalnih ulagača diljem svijeta.“ Rezultati poziva objavit će se do ljeta 2016. Dodatne informacije dostupne su ovdje.

Objavljeno u Vijesti

Europska unija danas uvodi europsku zdravstvenu jedinicu kako bi olakšala mobilizaciju liječničkih timova i timova za javno zdravstvo te opreme u slučaju hitnih situacija unutar i izvan EU-a. Europska zdravstvena jedinica omogućava državama članicama EU-a i drugim europskim zemljama koje sudjeluju u sustavu da stave na raspolaganje liječničke timove i opremu za brzu mobilizaciju prije hitnih situacija. 

Objavljeno u Vijesti

S obzirom na to da se sljedeći tjedan održava sastanak Europskog vijeća, Komisija je danas izvijestila o tijeku provedbe prioritetnih mjera u okviru Europskog migracijskog programa te istaknula najvažnija područja u kojima je potrebno odmah djelovati kako bi se vratila kontrola nad situacijom. Komisija je donijela uvodnu komunikaciju (priopćenje za medije), niz izvješća o provedbi prioritetnih mjera (priopćenje za medije) u Grčkoj (informativni članak), Italiji (informativni članak) i na zapadnom Balkanu (informativni članak) te izvješće o provedbi Zajedničkog akcijskog plana EU-a i Turske (priopćenje za medije i informativni članak). Kolegij povjerenika donio je i niz odluka o povredi europskog zakonodavstva (priopćenje za medije i informativni članak) te je raspravljao o upravljanju schengenskim granicama (informativni članak). Informativni članak o sredstvima potrošenima na izbjegličku krizu 2015. i 2016. dostupan je ovdje. Konferencija za medije s povjerenikomAvramopoulosom održana nakon sastanka Kolegija povjerenika može se pogledati na servisu EbS.

Objavljeno u Vijesti

Komisija je jučer objavila prve rezultate javnog savjetovanja o normama na jedinstvenom digitalnom tržištu. Norme su važno sredstvo u interakciji različitih sustava koji se protežu kroz više država i sektoraZajedničkim tehničkim specifikacijama proizvoda i usluga jamči se interoperabilnost, povećava sigurnost i smanjuju troškovi. Ujedno se potiču inovacije te digitalni razvoj i konkurentnost europske industrije. Dionici koji su sudjelovali u javnom savjetovanju istaknuli su važnost normi u brzoj i djelotvornoj prilagodbi na nove tehnologije. Kao najvažnija prioritetna područja u kojima treba razviti norme naveli su kibernetičku sigurnost, internet stvari, podatkovno gospodarstvo, usluge u oblaku i e-zdravlje. Cijela analiza javnog savjetovanja bit će objavljena uskoro. U okviru svoje strategije jedinstvenog tržišta i jedinstvenog digitalnog tržišta Komisija će u travnju izdati komunikaciju o prioritetima u normizaciji informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Ujedno surađuje s relevantnim dionicima kako bi u lipnju donijela zajedničku inicijativu o normizaciji. Dodatne informacije dostupne su ovdje.

Objavljeno u Vijesti

Na konferenciji o potpori Siriji i regiji koja je jučer održana u Londonu Europska unija i njezine države članice obećale su tijekom 2016. pomoći Sirijcima u Siriji te izbjeglicama i zajednicama koje ih udomljuju u susjednim zemljama s više od tri milijarde eura. Time je utrostručena potpora EU-a ponuđena na zadnjoj donatorskoj konferenciji u Kuvajtu 31. ožujka 2015. EU je dosad već donirao pet milijardi eura kao odgovor na najtežu humanitarnu krizu od Drugog svjetskog rata. EU će 2016. i 2017. samo iz vlastitog proračuna u te svrhe potrošiti 2,4 milijarde eura. Visoka predstavnica/potpredsjednica Federica Mogherini na konferenciji je potvrdila i da se, uz aktivaciju Zajedničkog akcijskog plana EU‑a i Turske te Instrumenta za izbjeglice, radi i na tzv. kompaktnim planovima s Libanonom i Jordanom. Cilj je kompaktnih planova poboljšati uvjete života izbjeglica te podržati gospodarsku i društvenu otpornost obiju zemalja. Komisiju su u Londonu predstavljali i povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn te povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides. Čelnicima više od šezdeset zemalja okupljenih na konferenciji pridružili su se i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk te predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz. Objavljeni su priopćenje za medije i informativni članak. 

Objavljeno u Vijesti

Energetska ovisnost Europske unije 2014. iznosila je 53,4 posto, što znači da je EU morao uvesti nešto više od polovice energije koju je te godine potrošio. Energetska ovisnost u EU-u bila je 2014. veća nego 1990., no ipak nešto manja od najveće zabilježene vrijednosti iz 2008. godine. Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je ovdje.

Objavljeno u Vijesti
Stranica 1 od 2

Kalendar događanja

« Svibanj 2015 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

EDIC Slavonski Brod

EDIC SLAVONSKI BROD
Telefon: 00385 35 415 190
Mobitel: 00385 99 555 1115
E-mail:

EUROPE DIRECT Informacijski centar Slavonski Brod

EUROPE DIRECT Informacijski centar Mesićeva 28, Slavonski Brod HR-35000

Lokacija na karti

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod
  za korisnike
ponedjeljak – petak : 8.00 – 16.00 sati

Kontaktirajte nas