Europe Direct Slavonski Brod - Sadržaj izdvojen po datumu: Srijeda, 16 ožujka 2016
Srijeda, 16 ožujka 2016 15:03

EU vijesti

Komisija donijela komunikaciju o sljedećim operativnim koracima s Turskom glede migracije te izvješće o premještanju i preseljenju

Komisija je danas iznijela svoj doprinos Europskom vijeću u četvrtak te sastanku šefova država i vlada s turskim premijerom u petak. U komunikaciji o sljedećim operativnim koracima u suradnji EU-a i Turske u području migracije Komisija je iznijela pravne, operativne i financijske pojedinosti o mogućoj izvedivosti dogovora koji je načelno postignut na sastanku s Turskom 7. ožujka. Prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans izjavio je: „Prijedlozi o kojima su razgovarali čelnici EU-a i Turske o vraćanju svih nezakonitih migranata i tražitelja azila koji u Grčku stižu iz Turske, kao privremene i izvanredne mjere koja na snagu stupa što je prije moguće, te o premještanju Sirijaca iz Turske u EU mogli bi jednom zauvijek slomiti poslovni model krijumčara. No to se može dogoditi samo u skladu s međunarodnim i europskim zakonodavnim okvirom. Komisija je danas izvijestila i o napretku u provedbi obveza preuzetih glede preseljenja i premještanja. U danas donesenom izvješću iznose se preporuke o poboljšanju provedbe programa privremenog hitnog premještanja i europskog programa preseljenja. Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo DimitrisAvramopoulos izjavio je: „S obzirom na to da je humanitarna situacija u Grčkoj svakim danom sve teža, države članice moraju hitno ispuniti preuzete obveze i spriječiti daljnje pogoršanje situacije s izbjeglicama u Grčkoj.Kolegij povjerenika razgovarao je i o dugoročnijim mjerama koje je potrebno poduzeti, osobito glede trenutnog sustava odlučivanja o tome koja je država članica nadležna za obradu zahtjeva za azil (tzv. dublinski sustav). Nakon današnje orijentacijske rasprave Kolegij će svoju stratešku viziju mogućih oblika reforme iznijeti 6. travnja. Objavljena su priopćenja za medije okomunikaciji i o izvješću. Informativni članci o preseljenju i premještanju dostupni su na engleskomfrancuskom i njemačkom.

Industrija čelika: Komisija poduzima mjere za očuvanje održivih radnih mjesta i održivog rasta u Europi 

Komisija je danas predstavila komunikaciju kojom se utvrđuje pristup rješavanju kratkoročnih i dugoročnih izazova u europskom sektoru čelika uz potporu država članica i institucija EU-a. Kako bi se prevladali ti ozbiljni izazovi potaknuti globalnom prekapacitiranošću, dramatičnim povećanjem količina izvoza i nezapamćenim porastom nepoštenih trgovačkih praksi, potrebno je zajedničko djelovanje. Zbog visokih cijena energije i promjenjivih uvjeta na tržištu industrije koje troše velike količine energije moraju se prilagoditi i modernizirati kako bi osigurale svoju dugoročnu konkurentnost i održivost. Komisija već odlučno poduzima mjere potpore industriji čelika u prevladavanju kratkoročnih izazova. U komunikaciji pod naslovom „Sektor čelika: očuvanje održivih radnih mjesta i održivog rasta u Europi“ Komisija najavljuje nove kratkoročne mjere za jačanje zaštite EU-a od nepoštenih trgovačkih praksi te dugoročnije mjere za održavanje dugoročne konkurentnosti i održivosti energetski intenzivnih industrija poput industrije čelika. Objavljeni su priopćenje za medije i memorandum.

Institucije EU-a i socijalni partneri okupili se na trostranom socijalnom samitu za rast i zapošljavanje

Danas se u Bruxellesu održava trostrani socijalni samit za rast i zapošljavanje na kojem se okupljaju predstavnici europskih poslodavaca i zaposlenika ("socijalni partneri"), Europska komisija, Europsko vijeće i predstavnici Europskog parlamenta, kao i šefovi država i vlada EU-a te ministri rada i socijalne skrbi iz zemalja koje su na čelu sadašnjeg i budućih predsjedništava Vijeća EU-a. Proljetni trostrani socijalni samit usredotočit će se na snažno partnerstvo za otvaranje radnih mjesta i uključiv rast te na analizu novog početka za socijalni dijalog. Komisiju će zastupati predsjednik Juncker, koji će održati govor na otvaranju samita, potpredsjednik za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis te povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen. Konferencija za medije održat će se danas u 19 sati, a moći će se pratiti putem servisa EbS. Zajednička izjava bit će objavljena ovdje, a memorandum s analizom prve godine novog početka za socijalni dijalog ovdje. Program samita dostupan jeovdje.

Eurostat: siječanj 2016. u odnosu na prosinac 2015. – proizvodnja u građevinskom sektoru u europodručju veća za 3,6 posto, a u području EU28 za 1,6 posto

U usporedbi s prosincem 2015. u siječnju 2016. desezonirana proizvodnja u građevinskom sektoru u europodručju (EA19) povećala se za 3,6 posto, a u području EU28 za 1,6 posto, pokazuju prve procjene Eurostata, statističkog ureda Europske unije. U prosincu 2015. proizvodnja u građevinskom sektoru u europodručju smanjila se za 0,7 posto, a u području EU28 za 0,1 posto. Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je ovdje.

Objavljeno u Vijesti

Kalendar događanja

« Lipanj 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

EDIC Slavonski Brod

EDIC SLAVONSKI BROD
Telefon: 00385 35 415 190
Mobitel: 00385 99 555 1115
E-mail:

EUROPE DIRECT Informacijski centar Slavonski Brod

EUROPE DIRECT Informacijski centar Mesićeva 28, Slavonski Brod HR-35000

Lokacija na karti

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod
  za korisnike
ponedjeljak – petak : 8.00 – 16.00 sati

Kontaktirajte nas