Europe Direct Slavonski Brod - Sadržaj izdvojen po datumu: Četvrtak, 19 listopada 2017
Četvrtak, 19 listopada 2017 19:27

Kvaliteta hrane

Isto pakiranje, ista cijena, isti proizvođač, različita kvaliteta. Namirnice u trgovinama nisu jednake kvalitete u svim državama članicama. Rasprava u Odboru za unutarnje tržište.

Kako bi se pomoglo državama članicama da identificiraju nezakonite prakse, Komisija je objavila smjernice o provođenju zakona EU-a u slučaju niže kvalitete istih proizvoda koje su predstavljene u Odboru za unutarnje tržište 11. listopada.

Manje mesa u mesnim proizvodima, manje kakaa u čokoladi, umjetna sladila umjesto šećera. Istraživanja su pokazala da su neki proizvodi plasirani u istočnim i središnjim zemljama EU-a manje kvalitete nego oni koji se prodaju u zapadnim državama. Testirani su sokovi, meso, riba, mliječni proizvodi, čajevi i slatkiši.

Riblji štapići sadržavali su manje ribe u Slovačkoj nego u Austriji (58% - 65%), u sokovima u Slovačkoj i Češkoj nije bilo naranče u sokovima od naranče dok su njemačke verzije sadržavale tri posto koncentrata. U Mađarskoj se 71 proizvod od 96 ispitanih razlikovao od istog proizvoda i Italiji i Austriji. Razlike su također pronađene u kozmetici, deterdžentu i hrani za ljubimce.

Prilagodba proizvoda lokalnim ukusima, navikama i cijenama je standardni i zakoniti postupak. Razlika u okusu hrane može biti posljedica korištenja lokalnih sastojaka ili jeftinijih sastojaka zbog slabije kupovne moći. Međutim, u ovim slučajevima cijene su iste ili čak i više, a o razlikama nema nikakvih indikacija na pakiranju proizvoda.

Rasprava u Odboru za unutarnje tržište

„Tvrtke mogu na zakonit način nuditi različite proizvode, ali to mora biti jasno potrošačima, njih se ne smije varati“, objasnio je Francisco Fonseca Morillo iz Europske komisije koja nudi dva milijuna eura za provođenje budućih studija nadzora kvalitete.

Zastupnici koji su se uključili u raspravu zadovoljni su što se nešto poduzima na razini EU-a, ali smatraju da smjernice nisu dovoljan alat, jer, primjerice, ne pokrivaju ostale proizvode.

Richard Sulík (ECR, Slovačka) naglasio je kako nije bit cijele priče da proizvodi moraju imati isti okus i iste sastojke, već da se potrošače treba pravilno informirati ako je tako.

Julia Reda (Zeleni/EFA, Njemačka) smatra da se radi o praksama koje vrijeđaju potrošače.

Hrvatska zastupnica Biljana Borzan (S&D) koja stoji iza provođenje ispitivanja u Hrvatskoj smatra da „postojeći pravni okvir nije dostatan. Da jest, danas ne bismo imali ovaj problem.“

Da se radi o kriminalnom dijelu prijevare istaknuo je zastupnik Adam Szejnfeld (EPP, Poljska). Stoga trebamo problemu pristupati iz te perspektive.

Andreas Schwab (EPP, Njemačka) rekao je kako problema ne bi bilo da su sastojci pravilno istaknuti na etiketama.

O ovom pitanju već se raspravljao u Europskom parlamentu nekoliko puta. Ovog svibnja zastupnici su i uputili pismeno pitanje Europskoj komisiji tražeći objašnjenje koraka. Tema su bile na dnevnom redu samita u Bratislavi 12. listopada.

Objavljeno u Vijesti

Kalendar događanja

« Listopad 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

EDIC Slavonski Brod

EDIC SLAVONSKI BROD
Telefon: 00385 35 415 190
Mobitel: 00385 99 555 1115
E-mail:

EUROPE DIRECT Informacijski centar Slavonski Brod

EUROPE DIRECT Informacijski centar Mesićeva 28, Slavonski Brod HR-35000

Lokacija na karti

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod
  za korisnike
ponedjeljak – petak : 8.00 – 16.00 sati

Kontaktirajte nas