Europe Direct Slavonski Brod - Sadržaj izdvojen po datumu: Utorak, 21 studenog 2017

 

Komisija je jučer, tijekom Dana širokopojasnog pristupa, predstavila Urede za širokopojasni pristup i instrumente za širokopojasni pristup u ruralnim područjima. Ti se instrumenti nalaze u akcijskom planu s pet točaka i konkretnim rokovima za poboljšanje širokopojasnog pristupa u ruralnim područjima EU-a, u kojima širokopojasni pristup sljedeće generacije ima samo 40 % kućanstava. Taj postotak za sva kućanstava u EU-u iznosi 76 %. Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan, povjerenica za regionalnu politiku Corina Crețu i povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo MariyaGabriel tim su povodom dali zajedničku izjavu. Svi građani EU-a trebali bi imati brzi širokopojasni pristup internetu. U ovom ga trenutku mnogi još uvijek nemaju, a to se posebno odnosi na ruralna područja jer su ona manje privlačna ulagačima. Budući da Komisija posebno podupire dobru povezanost, pružila je i podršku uvođenju širokopojasnih veza za 18 milijuna građana do 2020. u ruralnim područjima. Uredi za širokopojasni pristup važan su korak u rješavanju financijskih problema s kojima se potencijalni ulagači, javna tijela i građani susreću u tom području. Uredi trebaju rješavati konkretne probleme i pomagati na terenu pružanjem prilagođenih stručnih savjeta kako bi potaknuli ulaganja u širokopojasni pristup. Također predstavljamo instrumente namijenjene za što bolje ubrzavanje procesa i olakšavanje ulaganja u ruralnim područjima. Instrumenti će biti dovršeni do sredine sljedeće godine. Ako želimo da naše ruralne zajednice budu jake i održive i ako pri tome želimo smanjiti opterećenje na gradove, moramo raditi više i brže. Više informacija dostupno je u članku i u jučerašnjem govoru povjerenika Hogana. Povjerenici Hogan i Crețu također su jučer navečer proglasili pet najboljih europskih širokopojasnih projekata. Ovogodišnji su pobjednici projekti iz Finske, Grčke, Italije, Ujedinjene Kraljevine i Švedske. Dodatne informacije o financijskim potporama EU-a za digitalne tehnologije i širokopojasni pristup možete naći na platformi za otvorene podatke o kohezijskoj politici.

Objavljeno u Vijesti

 

Bruxelles, 20. studenoga 2017.

Europska komisija pozdravlja današnji dogovor, postignut na sastanku Vijeća za opće poslove (u formatu predviđenom člankom 50.), o premještanju Europske agencije za lijekove (EMA) u Amsterdam i Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA) u Pariz. Obje agencije trenutačno imaju sjedište u Londonu.

Premještanje tih dviju agencija izravna je posljedica, i prvi vidljivi rezultat, odluke Ujedinjene Kraljevine o napuštanju Europske unije, koja je objavljena na sastanku Europskog vijeća 29. ožujka 2017. EMA i EBA regulatorne su agencije od ključne važnosti za djelovanje jedinstvenog tržišta EU-a i imaju važnu ulogu u odobravanju lijekova, odnosno regulaciji banaka. Nužno je osigurati njihovo neometano i neprekinuto funkcioniranje i nakon ožujka 2019.

Današnje glasanje temeljilo se na kriterijima koje su utvrdili predsjednik Jean-Claude Juncker i predsjednik Donald Tusk te potvrdili čelnici država ili vlada 27 država članica na sastanku Europskog vijeća (u formatu predviđenom člankom 50.) održanom 22. lipnja 2017. Europska komisija 30. rujna dostavila je objektivnu procjenu ponuda koje je primila od država članica.

Sljedeći koraci: Komisija će poduzeti sve potrebne pravne korake tako što će izraditi zakonodavne prijedloge o izmjeni uredbi o osnivanju tih dviju agencija. koji će biti strogo ograničeni na pitanje premještanja. Komisija i Vijeće složili su se da postupanju s tim zakonodavnim prijedlozima daju prioritet, čime će se osigurati neprekinuto funkcioniranje agencija tijekom tog procesa. Komisija će pozorno pratiti proces premještanja te će, ako to bude potrebno i u okviru svoje nadležnosti, pružiti potporu agencijama, među ostalim u pitanjima povezanima s proračunom EU-a, pravilima o javnoj nabavi i kadrovskim pitanjima.

Kontekst

Odluka o premještanju EMA-e i EBA-e bila je u nadležnosti vlada 27 država članica. To pitanje nije dio pregovora o istupanju, nego je o njemu raspravljalo isključivo 27 država članica EU-a.

Dodatne informacije

Odluka o postupku premještanja agencija EU-a koje se trenutačno nalaze u Ujedinjenoj Kraljevini (uključujući kriterije)

Objavljeno u Vijesti

Kalendar događanja

« Studeni 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

EDIC Slavonski Brod

EDIC SLAVONSKI BROD
Telefon: 00385 35 415 190
Mobitel: 00385 99 555 1115
E-mail:

EUROPE DIRECT Informacijski centar Slavonski Brod

EUROPE DIRECT Informacijski centar Mesićeva 28, Slavonski Brod HR-35000

Lokacija na karti

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod
  za korisnike
ponedjeljak – petak : 8.00 – 16.00 sati

Kontaktirajte nas