Europe Direct Slavonski Brod - Sadržaj izdvojen po datumu: Subota, 08 travnja 2017
Subota, 08 travnja 2017 14:16

NOVE VJEŠTINE ZA NOVA RADNA MJESTA

 

Današnje vrijeme ubrzanog razvoja i tehnologije, pred djecu stavlja sve više izazova. Tako je potrebno i pomno razmisliti i odabrati u kojem će se smjeru kretati njihovo obrazovanje i koja su zanimanja tražena,  koji će poslovi izvjesno jačati kao i područja u kojima će napredak u karijeri biti znatno lakši, a posao sigurniji. Dobro je znati kojim vještinama trebaju ovladati.

I roditelji trebaju sudjelovati u usmjeravanje djece kad su poslovi budućnosti u pitanju.

Stoga su 7. travnja, u poslijepodnevnim satima, predstavnici EDIC-a Slavonski Brod održali predavanje za roditelje učenika 8. razreda slavonskobrodske Osnovne škole "Đuro Pilar" o kompetencija 21. stoljeća sa svrhom boljeg razumijevanja novih potreba rastućeg i promjenljivog tržišta rada te potrebe adekvatnih odgovora svih sudionika odgojnoobrazovnog sustava u smislu razvoja novih znanja, kompetencija i vještina.

Sudionicima predavanja predstavljen je portal Europska panorama vještina  (https://goo.gl/kvgwfM)

Uz predstavnike EDIC-a Slavonski Brod na predavanju su sudjelovali predavači Obrtniče škole, Industrijsko-obrtniče škole Slavonski Brod koji su upoznali roditelje sa zanimanjima za koje njihov institucije pripremaju učenike, a trenutno su vrlo tražena na tržištu rada, i Magdalena Vukasović iz Tehničke škole Slavonski Brod koja je predstavila svoje iskustvo mobilnosti; čak šesnaestero njezinih kolega iz razreda je imalo prilike obaviti dvotjednu stručnu praksu u Irskoj.

U raspravi koja je slijedila nakon predavanja razgovaralo se obrazovnim sustavima u Europi pa tako i u Hrvatskoj. „Iako obrazovni sustav u Hrvatskoj možda nema sve uvjete za stvaranje stručnjaka iz područja poslova budućnosti, to ne znači da roditelji svojim odgojnim metodama djecu ne mogu pripremiti na iste. Za koje god zanimanje da se jednog dana odluče, i dalje će im trebati neke od osnovnih vještina“, rekla je B. Sedlić.

Roditeljima je savjetovano da za početak, usađuju svojoj djeci želju za učenjem novih stvari i svakodnevno potiču njegovu znatiželju. Da ih uče kvalitetnom komuniciranju s ljudima u njegovoj sredini jer dijete koje je od malih naučeno na pristojnost i lijepo obraćanje drugima, taj obrazac će gotovo sigurno „preslikati“ i na razgovoru za posao jednog dana. Otvorenost za nova iskustva isto je veliki plus - upravo će ova osobina potaknuti istraživanja i na poslovnom planu.

„Zapamtite, koliko god novi poslovi i tehnologija „uzeli maha“ tijekom idućih godina, jedna se stvar nikada neće promijeniti, a to su upravo socijalne vještine. Tko god uspješno ovlada njima, zasigurno će imati i više prilika u budućem obrazovanju i na poslovnom planu“, rekla je na kraju jedna od prisutnih nastavnica OŠ Đuro Pilar.

Objavljeno u Vijesti

Kalendar događanja

« Ožujak 2015 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

EDIC Slavonski Brod

EDIC SLAVONSKI BROD
Telefon: 00385 35 415 190
Mobitel: 00385 99 555 1115
E-mail:

EUROPE DIRECT Informacijski centar Slavonski Brod

EUROPE DIRECT Informacijski centar Mesićeva 28, Slavonski Brod HR-35000

Lokacija na karti

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod
  za korisnike
ponedjeljak – petak : 8.00 – 16.00 sati

Kontaktirajte nas