Europe Direct Slavonski Brod - Sadržaj izdvojen po datumu: Utorak, 18 srpnja 2017

 

Globalizacija je donijela velike koristi nerazvijenim gospodarstvima širom svijeta te brojne prilike Europljanima, no dok su koristi raširene, troškovi se često snose nejednako, naglašeno je u Komisijinom dokumentu za razmatranje o iskorištavanju prednosti globalizacije.Kako bi se mogle suočiti s izazovima modernizacije gospodarstva, Europa mora osnažiti svoje regije i pomoći im da stvaraju vrijednost. To će postići poticanjem inovacija, digitalizacije, dekarbonizacije te razvijanja vještina. Komisija danas predlaže novi niz mjera za daljnju pomoć europskim regijama u ulaganju u njihova područja konkurentnosti („pametna specijalizacija”) kako bi se osigurale potrebne inovacije, otpornost i rast.

Potpredsjednik Jyrki Katainen, zadužen za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost, izjavio je: Kako bismo iskoristili prednosti globalizacije, moramo stvoriti poticajna okruženja u kojima se mogu ostvarivati koristi od napretka u područjima trgovine i tehnologije. Za suočavanje s tim izazovom i osnaživanje naših regija od najveće su važnosti investicijske i inovacijske strategije koje se osmišljavaju i vode na lokalnoj razini. Povjerenica za regionalnu politiku, Corina Crețu, izjavila je: Kao što je izjavio predsjednik Juncker, ušli smo u „glokalnu” eru u kojoj se utjecaj globalnih izazova najprije osjeća na lokalnoj razini. Naša gospodarstva prolaze kroz velike promjene i taj proces ne možemo zaustaviti. Međutim, možemo pomoći našim regijama da se oboružaju prikladnim alatima za snažan i trajan rast, što je bit pametne specijalizacije.

Pametna specijalizacija, pristup koji je 2014. uveden u sve programe regionalne politike, dao je pozitivne rezultate. Na temelju tog iskustva Komisija namjerava provesti dva pilot-projekta:

  • ·Prilagođena potpora za posebne izazove s kojima se suočavaju regije u industrijskoj tranziciji:
  • ·Međuregionalna inovacijska partnerstva uz potporu fondova EU-a: nadahnut uspjehom inicijative Vanguard, ovaj je pilot-projekt osmišljen za utvrđivanje i proširivanje „unovčivih” međuregionalnih projekata koji mogu stvoriti europske lance vrijednosti u prioritetnim sektorima kao što su velike količine podataka, bioekonomija, učinkovitost resursa, povezana mobilnost ili napredna proizvodnja.

Usporedno s tim Komisija će pružiti veću pomoć državama članicama u uklanjanju preostalih prepreka rastu te stvaranju poticajnih poslovnih okruženja. Posebna pozornost posvetit će se kvaliteti i otvorenosti javnih istraživanja, suradnji poslovne i sveučilišne zajednice te usklađivanju lokalnih baza vještina s tržišnim zahtjevima, uz pomoć struktura potpore Komisije. Komisija će nastojati olakšati i daljnje sinergije i kombinacijemeđu različitim postojećim programima i instrumentima EU-a za inovacije, rast i konkurentnost.  Više informacija:http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-1995_hr.

Objavljeno u Vijesti

Kalendar događanja

« Srpanj 2014 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

EDIC Slavonski Brod

EDIC SLAVONSKI BROD
Telefon: 00385 35 415 190
Mobitel: 00385 99 555 1115
E-mail:

EUROPE DIRECT Informacijski centar Slavonski Brod

EUROPE DIRECT Informacijski centar Mesićeva 28, Slavonski Brod HR-35000

Lokacija na karti

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod
  za korisnike
ponedjeljak – petak : 8.00 – 16.00 sati

Kontaktirajte nas