Europe Direct Slavonski Brod - Sadržaj izdvojen po datumu: prosinca 2017
Nova perspektivna hrvatska i slovenska poduzeća će zahvaljujući potpori EU-a moći koristiti sredstva iz prvog hrvatskog fonda s društvenim učinkom, FeelsGood. Financiranje fonda podržao je Europski fond za strateška ulaganja u okviru Junckerova plana, a EIF je s polovinom kapitala u iznosu od 30 milijuna eura. Fond FeelsGood ulagat će u nova perspektivna hrvatska i slovenska poduzeća koja posluju u sektoru financijske uključenosti i kružnoga gospodarstva te poljoprivrednom, obrazovnom i zdravstvenom sektoru. Potpredsjednik Europske komisije Dombrovskis, zadužen za euro i socijalni dijalog te za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala, izjavio je: U Hrvatskoj je osnovan novi fond FeelsGood, koji se financira iz Europskog investicijskog fonda i Junckerova plana, i to je dobra vijest. Ne samo što će se ključnim sektorima kao što su kružno gospodarstvo i zdravstvo pružiti financijski poticaj, nego će ta poduzeća usto proizvesti i pozitivan društveni učinak. Objavljeno je i priopćenje za medije. Prema podacima iz rujna 2019., u okviru Junckerova plana mobilizirana su dodatna ulaganja u vrijednosti od gotovo 433,3 milijarde eura, od čega 1,2 milijarde eura u Hrvatskoj. Podršku u okviru Plana trenutno koristi 972 000 malih i srednje velikih poduzeća diljem Europe.
Objavljeno u Vijesti
Europska komisija imenovala je jucer Allana Rosasa članom Neovisnog etičkog povjerenstva koje je uspostavljeno novim Kodeksom ponašanja članova Europske komisije. Allan Rosas u tom će povjerenstvu zamijeniti Christiaana Timmermansa. Rosas je finski državljanin koji će dužnost preuzeti 7. listopada 2019. Ima bogato iskustvo u rješavanju pravnih pitanja na nacionalnoj i europskoj razini. Od 17. siječnja 2002. do 6. listopada 2019. radio je kao sudac na Sudu Europske unije. Prije toga, od 2001. do 2002., bio je zamjenik glavnog direktora Pravne službe Europske komisije, gdje je od 1995. do 2001. radio kao glavni pravni savjetnik. Cijeli njegov životopis dostupan je ovdje. Neovisno etičko povjerenstvo osnovano je donošenjem novog Kodeksa ponašanja članova Europske komisije koji je predsjednik Juncker predložio u okviru svog pojačanog djelovanja na poticanju viših etičkih standarda i transparentnosti. Tim je Kodeksom osnovano Neovisno etičko povjerenstvo s pojačanim statusom kojemu je zadaća jačanje nadzora i pružanje savjeta o etičkim standardima. Povjerenstvo je zamijenilo prethodni ad hoc etički odbor. Predsjednik Juncker zahvalio je g. Timmermansu na njegovu predanom radu i savjetima tijekom više od tri godine službe u području etike i integriteta.
Objavljeno u Vijesti
Predsjednik Jean-Claude Juncker razgovarao je s premijerom Johnsonom jučer poslijepodne u srijedu 2. listopada. Premijer je obavijestio predsjednika o sadržaju najnovijeg prijedloga Ujedinjene Kraljevine koji se sastoji od pravnog teksta, objašnjenja i pisma premijera Johnsona. Komisija je nakon poziva objavila izjavu (vidjeti ovdje). Predsjednik Juncker je pozdravio pozivne pomake u tekstu Ujedinjene Kraljevine, ali napomenuo je da prijedlog sadrži problematične točke koje zahtijevaju dodatan angažman Ujedinjene Kraljevine. Predsjednik Juncker naglasio je da Sporazum o povlačenju mora sadržavati pravno primjenjivo rješenje, a ne aranžmane koji zahtijevaju dodatan razvoj i dogovore tijekom prijelaznog razdoblja. Rješenje mora ispunjavati sve ciljeve zaštitnog mehanizma: mora se spriječiti povratak tvrde granice i očuvati suradnja sjevera i juga te cjelovitost otočnog gospodarstva, te time zaštititi jedinstveno tržište EU-a i položaj Irske u njemu. Predsjednik Juncker će razgovarati s irskim premijerom Leom Varadkarom danas poslijepodne i ponovno istaknuti jedinstvo i solidarnost EU-a s Irskom. Michel Barnier, glavni pregovarač Europske komisije, razgovarat će s veleposlanicima EU27 u Odboru stalnih predstavnika kasnije tijekom dana. Komisija trenutačno analizira tekst Ujedinjene Kraljevine i uskoro će se zakazati daljnji sastanci s UK-om.
Objavljeno u Vijesti
EU je danas na Mauricijusu započeo pregovore s pet partnera iz istočne i južne Afrike (tzv. regija ESA: Komori, Madagaskar, Mauricijus, Sejšel i Zimbabve) radi produbljivanja postojećeg Sporazuma o gospodarskom partnerstvu. S obzirom na pozitivne rezultate aktualnog sporazuma, trenutno u osmoj godini provedbe, tih pet zemalja izrazilo je spremnost da s trgovine robom prijeđe na sklapanje sveobuhvatnijeg sporazuma. EU je pozdravio taj korak, osobito u kontekstu Saveza Afrike i Europe za održiva ulaganja i radna mjesta. Povjerenica EU-a za trgovinu Cecilia Malmström izjavila je: „Regija ESA predvodnik je cijele Afrike u pogledu našeg trgovinskog partnerstva. Produbljivanjem postojećeg sporazuma naše će se partnerstvo podignuti na novu razinu. Potaknut će se bilateralni trgovinski i ulagački tokovi te će se pridonijeti otvaranju radnih mjesta i daljnjem gospodarskom rastu u našim regijama uz promicanje održivog razvoja. EU u potpunosti podržava taj važan pothvat.“ EU je najvažniji trgovinski partner spomenutih pet zemalja iz regije ESA. Uz poboljšanje poslovnog i ulagačkog okruženja, sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini potaknuo bi gospodarstva tih pet zemalja, primjerice diverzifikacijom njihova izvoza u EU. Na taj bi se način podržala i provedba Saveza Afrike i Europe za održiva ulaganja i radna mjesta pokrenutog u rujnu 2018. Osim toga, promicala bi se i regionalna gospodarska integracija, na primjer razvojem regionalnih vrijednosnih lanaca, kao i integracija afričkog kontinenta poticanjem pripremljenosti tih pet zemalja u regiji ESA za provedbu kontinentalnog područja slobodne trgovine u Africi (AfCFTA) u okviru Afričke unije. Sporazumi o gospodarskom partnerstvu jedan su od sastavnih elemenata budućeg područja AfCFTA. Priopćenje za medije dostupno je na internetu.
Objavljeno u Vijesti
Tehnička stručna skupina za održivo financiranje (TEG), skupina dionika čija je uloga pomoći Komisiji pri razvoju elemenata politike zelenog financiranja, objavila je završno izvješće o referentnim klimatskim vrijednostima. Izvješće se temelji na Akcijskom planu EU-a za održivo financiranje za 2018. i nadovezuje se na sporazum Europskog parlamenta i država članica o novoj generaciji referentnih klimatskih vrijednosti za niske emisije ugljika potrebnih za poticanje ulaganja u održive projekte i imovinu. Tehnička stručna skupina preporučuje skup minimalnih tehničkih zahtjeva za metodologiju referentnih klimatskih vrijednosti EU-a. Oni pomažu pri informiranju ulagača koji žele donijeti klimatski osviještene ulagačke strategije. Njima se uklanjaju i opasnosti od manipulativnog „zelenog” marketinga, prakse kojom se financijski proizvodi oglašavaju kao „zeleni” ili, općenitije, „održivi”, a zapravo ne ispunjavaju ni osnovne standarde održivosti. U završnom je izvješću također naveden skup ekoloških, društvenih i upravljačkih (ESG) zahtjeva za objavu za administratore referentnih vrijednosti, uključujući usklađenost s Pariškim sporazumom. Izvješće će se upotrebljavati pri određivanju referentnih klimatskih vrijednosti za niske emisije ugljika i referentnih vrijednosti za pozitivan ugljični učinak u delegiranim aktima Komisije koje su u veljači 2019. prihvatili Europski parlament i države članice. U skladu sa sporazumom, stvaraju se dvije nove kategorije referentnih klimatskih vrijednosti: referentna vrijednost za klimatsku tranziciju i referentna vrijednost na temelju koje se investicijski portfelji usklađuju s ciljem Pariškog sporazuma da se porast globalne temperature ograniči na 1,5 ˚C. Objava uredbe Komisije o referentnim vrijednostima Komisije očekuje se do kraja godine. Delegirani akti bit će predmet javnog savjetovanja i očekuje se njihovo donošenje sredinom 2020.
Objavljeno u Vijesti
Obilježili smo još jedan Europski dan jezika, dan kojim se podsjećamo na iznimno jezično bogatstvo Europske unije, u kojoj se uz 24 službena govore još i deseci manjinskih i regionalnih jezika. Diljem Hrvatske i Europe održano je na stotine događanja i manifestacija usmjerenih na promicanje svijesti o jezičnoj raznolikosti i poticanje građana na upoznavanje drugih jezika. Upravo je na tom tragu bilo i događanje koje je u Zagrebu organiziralo Predstavništvo Europske komisije – već tradicionalni speak dating ili brzinsko jezičarenje na kojem su zainteresirani, mahom učenici i studenti (ali bilo je i iskusnijih sudionika), imali priliku u deset minuta od izvornih govornika naučiti osnove nekog od čak 21 jezika Europske unije. Posebna atrakcija ovogodišnjeg izdanja bio je „speak dating s veleposlanicima“ – desetak veleposlanika iz raznih europskih zemalja odlučilo je nakratko preuzeti ulogu učitelja i polaznike upoznati s posebnostima svojih jezika. Veselo (i glasno) višejezično iskustvo u zagrebačkom Studentskom centru okrunjeno je izvlačenjem nagrada, pa su najsretniji speak dateri kući otišli s knjigama, poklon-paketima i tečajevima stranih jezika. Fotografije s brzinskog jezičarenja dostupne su na Facebooku i Flickru Predstavništva.
Objavljeno u Vijesti
Petak, 27 rujna 2019 05:36

EU VIJESTI

Iskorak EU-a prema globalnoj povezivosti i jačanju strateških veza s Azijom U petak, 27. rujna 2019. Europska komisija pokrenut će forum Europa Connectivity. Riječ je o inovativnoj međunarodnoj konferenciji brojnih dionika u cilju poticanja dijaloga i jačanja veza među vladama, financijskim institucijama i akterima iz privatnog sektora u Europi i šire. Kao nastavak već bliske suradnje EU-a i njegovih azijsko-pacifičkih partnera, prvo izdanje Foruma bit će posvećeno temi Povezivost EU-a i Azije: izgradnja mostova za održivu budućnost. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, koji će na otvaranju plenarnog zasjedanja održati uvodno izlaganje, izjavio je: Onime što činimo na političkom planu moramo odgovarati na očekivanja i probleme naših građana. Bolja povezivost dio je tog odgovora jer koristi našim građanima i gospodarstvima i jer svima donosi stabilnost i blagostanje. Naš europski pristup povezivosti okosnica je našeg partnerstva s Azijom te imamo jasnu poruku: Europska unija želi još više surađivati i ojačati veze između Europe i Azije na obostranu korist. EU i Japan: predvodnici održive povezivosti Na poziv predsjednika Junckera, japanski premijer Shinzō Abe bit će poseban gost Foruma te će održati uvodni govor na otvaranju plenarnog zasjedanja. Predsjednik Juncker i premijer Abe sklopit će Partnerstvo za održivu povezivost i kvalitetnu infrastrukturu između Europske unije i Japana. Time se dodatno naglašava strateška važnost partnerstva između EU-a i Japana, koje su proteklih godina obje strane nastojale ojačati. To novo partnerstvo prvo je takve vrste i naglašava povezivost kao ključni prioritet u djelovanju Europske unije na globalnoj sceni. Njime se potvrđuje ambicija Europe da s partnerima sličnih stavova surađuje na promicanju povezivosti koja je održiva na svim razinama – fiskalnoj, gospodarskoj, socijalnoj i ekološkoj. Više informacija
Objavljeno u Vijesti
Utorak, 24 rujna 2019 07:21

EU i UN: partnerstvo koje daje rezultate

Prvi potpredsjednik Frans Timmermans i visoka predstavnica / potpredsjednica Federica Mogherini sastali su se u New Yorku s glavnim tajnikom UN-a Antóniom Guterresom na godišnjem sastanku povodom zasjedanja Opće skupštine UN-a. Europska unija tijekom sastanka istaknula je odlučnost glede daljnjeg jačanja strateškog partnerstva s UN-om u promicanju i oblikovanju multilateralnog programa te naglasila odlučnost u namjeri da preuzme vodeću ulogu na globalnoj razini i poveća razinu ambicioznosti kolektivnih odgovora na globalne izazove. Na sastancima na vrhu UN-a o klimatskim uvjetima i ciljevima održivog razvoja naglašava se neodgodiva potreba za znatno jačim i hitnijim globalnim odgovorom na klimatske promjene i održivi razvoj. Europska unija naglasila je predanost jačanju svoje uloge u osiguravanju mira i sigurnosti. Na sastanku su također razmijenjena stajališta o najnovijem razvoju događaja u Africi, Siriji, Libiji, bliskoistočnom mirovnom procesu, Venezueli, Perzijskom zaljevu/Iranu i Zajedničkom sveobuhvatnom akcijskom planu. Cijelo priopćenje za medije dostupno je ovdje. Dodatne informacije o odnosima EU-a i UN-a dostupne su u informativnim člancima ovdje i ovdje.
Objavljeno u Vijesti
António Guterres, glavni tajnik UN-a, danas je u New Yorku sazvao sastanak na vrhu UN-a o djelovanju u području klime. Prvi potpredsjednik Timmermans i povjerenik Miguel Arias Cañete pridružit će se predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku na otvorenju sastanka. Sastanak na vrhu održava se u važnom trenutku u kontekstu međunarodne klimatske politike te angažmana EU-a u području domaćih aktivnosti i obveza. Europska unija sudjeluje na sastanku s konkretnim rezultatima: jedina je velika ekonomska sila koja je obveze iz Pariškog sporazuma uvrstila u zakonodavstvo te stvorila Stratešku dugoročnu viziju EU-a za prosperitetno, moderno, konkurentno i klimatski neutralno gospodarstvo do 2050. pod nazivom „Čist planet za sve”. EU je također predvodnik u financiranju klimatskih politika. Klimatske promjene velik su izazov koji nijedna zemlja ne može svladati sama. Europska unija i dalje promiče te podržava multilateralna rješenja u okviru Ujedinjenih naroda. Vrijeme je da sve strane aktivno pristupe zaustavljanju globalnog zatopljenja. Dodatne informacije možete pronaći u videozapisu povjerenika Ariasa Cañetea sa sastanka na vrhu
Objavljeno u Vijesti
Savez za kružno gospodarstvo u području plastike: više od 100 potpisnica obvezalo se na upotrebu deset milijuna tona reciklirane plastike u novim proizvodima do 2025. Danas će više od 100 javnih i privatnih partnera iz cijeloga vrijednosnog lanca plastike potpisati izjavu Saveza o kružnom gospodarstvu u području plastike, kojom se potiču dobrovoljne mjere za dobro funkcioniranje EU-ova tržišta reciklirane plastike. U izjavi savez objašnjava kako će postići da se do 2025. na europskoj razini u izradi novih proizvoda godišnje koristi deset milijuna tona reciklirane plastike. Taj je cilj postavila Europska komisija u svojoj Strategiji za plastiku iz 2018. s namjerom da potakne recikliranje plastike u Europi. Izjava Saveza dostupna je na stranicama Komisije i otvorena za potpisivanje i drugim strankama, prvenstveno javnim tijelima iz Europe. Dodatne informacije dostupne su ovdje.
Objavljeno u Vijesti
Stranica 1 od 128

Kalendar događanja

« Srpanj 2014 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

EDIC Slavonski Brod

EDIC SLAVONSKI BROD
Telefon: 00385 35 415 190
Mobitel: 00385 99 555 1115
E-mail:

EUROPE DIRECT Informacijski centar Slavonski Brod

EUROPE DIRECT Informacijski centar Mesićeva 28, Slavonski Brod HR-35000

Lokacija na karti

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod
  za korisnike
ponedjeljak – petak : 8.00 – 16.00 sati

Kontaktirajte nas