Europe Direct Slavonski Brod - Sadržaj izdvojen po datumu: Utorak, 10 travnja 2018

STANAK KOLEGIJA POVJERENIKA: Nove pogodnosti za potrošače: Komisija jača prava potrošača u EU-u i provedbu

Europska komisija predlaže nove pogodnosti za potrošače kako bi osigurala da svi europski potrošači u potpunosti ostvaruju svoja prava prema zakonodavstvu Unije. EU već ima neka od najjačih pravila o zaštiti potrošača u svijetu, no iz nedavnih slučajeva, kao što je Dieselgate, vidljive su poteškoće povezane s punom provedbom tih pravila u praksi.

Prvi potpredsjednik Timmermans izjavio je: Danas uvodimo nove pogodnosti za potrošače kako bismo ostvarili pravednije jedinstveno tržište od kojeg koristi imaju potrošači i poduzeća. Uvodimo kolektivnu pravnu zaštitu za skupine europskih potrošača kada pretrpe štetu, kao u nedavnim slučajevima. Pravilnim zaštitnim mjerama osigurat ćemo da nema zloupotrebe. Potrošači će znati od koga kupuju na internetu. Znat će i ako su prodavači platili svoje mjesto u rezultatima pretraživanja. Većina trgovaca koji posluju pošteno poslovat će lakše. Manji broj trgovaca koji namjerno zloupotrebljavaju povjerenje europskih potrošača dobit će strože kazne.

Vĕra Jourová, povjerenica EU-a za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova, dodala jeU globaliziranom svijetu u kojem velika poduzeća imaju golemu prednost nad pojedinačnim potrošačima moramo uravnotežiti njihove pozicije. Reprezentativnim postupcima osigurat će se veća pravednost za potrošače, a ne više posla za odvjetnička društva. Budući da će sankcije biti vezane uz godišnji promet poduzeća, tijela za zaštitu potrošača konačno će imati ovlasti za kažnjavanje prekršitelja. Kršenje prava ne može biti jeftino.

Konkretno, novim pogodnostima za potrošače kvalificiranim će se tijelima omogućiti pokretanje reprezentativnih postupaka u ime potrošača, a tijela za zaštitu potrošača u državama članicama dobit će veće ovlasti za izricanje sankcija. Ujedno će se proširiti zaštita potrošača na internetu te će se preciznije definirati zabrana dvojne kvalitete proizvoda kojom se zavaravaju kupci. Dodatne informacije bit će dostupne u priopćenju za medije i obavijesti, uz niz informativnih članaka u kojima su objašnjeni različiti elementi prijedloga. Povjerenica Jourová održat će kasnije danas konferenciju za medije, koja se može pratiti putem EbS-a.

Objavljeno u Vijesti

Kalendar događanja

« Travanj 2016 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

EDIC Slavonski Brod

EDIC SLAVONSKI BROD
Telefon: 00385 35 415 190
Mobitel: 00385 99 555 1115
E-mail:

EUROPE DIRECT Informacijski centar Slavonski Brod

EUROPE DIRECT Informacijski centar Mesićeva 28, Slavonski Brod HR-35000

Lokacija na karti

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod
  za korisnike
ponedjeljak – petak : 8.00 – 16.00 sati

Kontaktirajte nas