Europe Direct Slavonski Brod - Sadržaj izdvojen po datumu: Petak, 27 travnja 2018
Petak, 27 travnja 2018 07:50

Dijalog o budućnosti Europe

Dijalog o budućnosti Europske unije za bolje razumijevanje europskog projekta

U organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, a u okviru Press kluba Europe, u četvrtak 26.travnja u Splitu je održana panel rasprava o budućnosti Europske unije, o europskim vrijednostima i identitetu iz pozicije koja je bliska i zanimljiva svakodnevici medijske publike (čitateljima, gledateljima i slušateljima). 

Govornici na panelu bili su Stipe Božić, alpinist i putopisac, kao i istaknuti predstavnici medija, znanstvenih institucija i mladih Splita - Ljubica Vuko, novinarka Slobodne Dalmacije, Slavica Vuković, novinarka Večernjeg lista, Mate Prlić, glavni urednik portala dalmatinski portal.hr, doc. dr. sc. Marija Boban, pročelnica Katedre za ekonomske i financijske znanosti na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu i nositeljica kolegija „Politička ekonomija“ i „Ekonomska politika“ te Hrvoje Bašić iz Savjeta mladih Grada Splita. Raspravu je moderirao Edi Škovrlj, komentator i mentor HRT-a iz Zadra.

Stipe Božić je tako naglasio nematerijalnu vrijednost kao što je solidarnost koja povezuje društva unutar Europske unije, referirajući se pritom na svoje iskustvo unutar Hrvatske gorske službe spašavanja podsjetivši ujedno kako je HGSS dobila nagradu Europskog parlamenta Građanin Europe za 2015. godinu. Profesorica s Pravnog fakulteta, Marija Boban, osvrćući se na temu panela 'Budućnost Europske unije' i izazove s kojima se Unija suočila u zadnjem desetljeću, od financijske, ekonomske i migracijske krize, smatra da je daljnja budućnost Unije integracija društava na svim razinama.

Hrvoje Bašić iz Saveza mladih Grada Splita naglasio je sve koristi koje je hrvatsko članstvu u EU donijelo mladima, navodeći vlastito nedavno iskustvo prakse unutar europskih institucija, ali i kroz programa Erasmus+. Slavica Vuković iz Večernjeg lista na to se složila da mladi trebaju iskoristiti te prilike za znanja i iskustva, a na nama ostalima je da im stvorimo uvjete za povratak i osobni razvoj kroz bolju iskorištenost europskih fondova i aktivnije sudjelovanje u procesu odlučivanja na EU razini, referirajući se na europske institucije. Ljubica Vuko iz Slobodne Dalmacije osvrnula se i na prilike koje Hrvatskoj donose kohezijski fondovi Unije te njihov višestruki učinak na razvoj društva jer su ojačale kompetencije svih uključenih u proces, od definiranja prioriteta, donošenja strategija do institucija zaduženih za upravljanje fondovima i korisnika istih. Mate Prlić s dalmatinskog portala istaknuo je da je članstvo Hrvatske u Uniji ojačalo percepciju naše države kao sigurne zemlje što je posebno važno iz perspektive turizma kao iznimno važnog sektora za gospodarstvo Hrvatske.

S obzirom da je događaj osmišljen kao Press klub Europa, panelisti su raspravljali i o ulozi medija i informiranju građana o europskim temama te se složili da to nije isključivo zadatak novinarskih dopisnika iz Bruxellesa već i svih redakcija na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

Press klub Europa ima za cilj poticanje javnu debatu o europskom projektu kao i podizanje razinu interesa u medijskom prostoru o širokom spektru povezanih tema. Otvoreni dijalog o budućnosti Europske unije omogućava nam bolje razumijevanje europskog projekta i učvršćuje temelje za izgradnju njegove perspektive.

  

Objavljeno u Vijesti

Kalendar događanja

« Travanj 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

EDIC Slavonski Brod

EDIC SLAVONSKI BROD
Telefon: 00385 35 415 190
Mobitel: 00385 99 555 1115
E-mail:

EUROPE DIRECT Informacijski centar Slavonski Brod

EUROPE DIRECT Informacijski centar Mesićeva 28, Slavonski Brod HR-35000

Lokacija na karti

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod
  za korisnike
ponedjeljak – petak : 8.00 – 16.00 sati

Kontaktirajte nas