Europe Direct Slavonski Brod - Sadržaj izdvojen po datumu: Utorak, 15 prosinca 2015

 

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker danas je u svom obraćanju Europskom parlamentu na temu budućnosti ekonomske i monetarne unije iznio praktične korake za jačanje demokratske legitimnosti eura. „Euro je politički projekt, izjavio je predsjednik Juncker, „a to znači da mu je potreban politički nadzor i demokratska odgovornost.“ Predsjednik Junckeristaknuo je sve veću ulogu Europskog parlamenta u gospodarskom i financijskom upravljanju, pri čemu je osobito naglasio gospodarske dijaloge koje Parlament redovito organizira s državama članicama, Komisijom, Euroskupinom i Europskom središnjom bankom. Jedan od zadataka koji predstoje Parlamentu jest i proučiti nedavni prijedlog Komisije o uspostavi europskog sustava osiguranja depozita: „Što može biti važnije od zaštite ušteđevine naših građana i jačanja njihova povjerenja u bankarski sustav?upitao je predsjednik Juncker. Predsjednik je izlaganje završio nizom prijedloga za jačanje suradnje između Komisije i Parlamenta, uključujući zamisao da će Komisija prije objave tražiti mišljenje Parlamenta o godišnjem pregledu rasta. Govor predsjednika Junckera dostupan je ovdje.

Objavljeno u Vijesti
Utorak, 15 prosinca 2015 13:59

Povijesni klimatski dogovor u Parizu

Povijesni klimatski dogovor u Parizu: EU kao globalni predvodnik u klimatskim pitanjima

Europska unija odigrala je ključnu ulogu u postizanju povijesnog sporazuma u Parizu, gdje je 195 zemalja prihvatilo prvi univerzalni, pravno obvezujući globalni dogovor o klimi. Tim ambicioznim i uravnoteženim dogovorom, prvim velikim višestranim sporazumom 21. stoljeća, iznosi se globalni akcijski plan kojim će se svijet odvratiti s puta opasnih klimatskih promjena ograničavanjem globalnog zatopljenja na manje od 2 °C. Predsjednik Komisije Jean-Claude Junckerizjavio je: Svijet je danas ujedinjen u borbi protiv klimatskih promjena. Svijet je danas dobio posljednju priliku da budućim generacijama preda stabilniji svijet, zdraviji planet, pravednija društva i prosperitetnija gospodarstva. Taj čvrsti dogovor usmjerit će svijet prema globalnom prelasku na čiste energije. Taj je dogovor i uspjeh za Europsku uniju. Dugo smo već globalni predvodnik u području klimatske politike, a pariškim se sporazumom naša ambicija sada odražava diljem svijeta. Želim zahvaliti glavnom pregovaraču EU-a povjereniku Miguelu Ariasu Cañeteu i njegovu timu na danonoćnom radu na postizanju tog sporazuma i na održavanju središnje uloge Europske unije tijekom čitavih pregovora. Ponosim se svima vama. Povjerenik EU-a za klimatsku i energetsku politiku Miguel Arias Cañete dodao je: Ovaj je sporazum velik dobitak za Europu. No još je važnije reći da je to velik dobitak za globalnu zajednicu. Europa je u Parizu prevodila napore na postizanju ambicioznog i pravno obvezujućeg globalnog dogovora o klimi. Stvarali smo saveze kojima su se drugi pridruživali. Naši glavni ciljevi – određivanje dugoročnog cilja, petogodišnji revizijski ciklusi i transparentnost – uvršteni su u novi sporazum. Sporazumom se ponovno potvrđuje i globalna odlučnost glede daljnje potpore onima kojima je potrebna pomoć. Uspjeli smo. Sada obećanja treba ispuniti. Europa će nastaviti djelovati kao globalni predvodnik u dogovorenom prelasku na niskougljično gospodarstvo. Dogovor je kulminacija višegodišnjih napora međunarodne zajednice usmjerenih na postizanje univerzalnog višestranog sporazuma o klimatskim promjenama. EU već godinama gradi široku koaliciju razvijenih zemalja i zemalja u razvoju koje se zalažu za visokoambiciozan pristup, koji je i odredio uspješan ishod konferencije u Parizu. Pariškim sporazumom šalje se jasan signal ulagačima, poduzećima i donositeljima politika da je globalni prijelaz na čiste energije naša stvarnost i da u traženju izvora energije treba napuštati onečišćujuća fosilna goriva. Pariški sporazum o klimatskim promjenama most je između današnjih politika i postizanja neutralnosti emisije stakleničkih plinova prije kraja stoljeća. Sve pojedinosti dostupne su upriopćenju za medije. Prvu reakciju povjerenika Ariasa Cañetea možete poslušati na servisu EbS.

Objavljeno u Vijesti

Poštovani korisnici usluga Europe Direct centara Slavonski Brod. U nastavku se nalazi poveznica na kojoj se nalazi kratka online anketa namijenjena korisnicima EDIC centara te Vas molimo da ju ispunite kako bismo imali povratnu informaciju o Vašem zadovoljstvu.

Online anketa o zadovoljstvu korisnika centara EDIC

Kalendar događanja

« Svibanj 2016 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

EDIC Slavonski Brod

EDIC SLAVONSKI BROD
Telefon: 00385 35 415 190
Mobitel: 00385 99 555 1115
E-mail:

EUROPE DIRECT Informacijski centar Slavonski Brod

EUROPE DIRECT Informacijski centar Mesićeva 28, Slavonski Brod HR-35000

Lokacija na karti

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod
  za korisnike
ponedjeljak – petak : 8.00 – 16.00 sati

Kontaktirajte nas