Europe Direct Slavonski Brod - Sadržaj izdvojen po datumu: Srijeda, 09 prosinca 2015

Kolegij povjerenika danas je odobrio registraciju dviju novih europskih građanskih inicijativa. U ovoj fazi Kolegij je raspravljao samo o pravnoj dopustivosti predloženih europskih građanskih inicijativa, a ne o njihovu sadržaju. Prva od predloženih inicijativa, „Mama, tata i djeca“, poziva na donošenje horizontalno primjenjive uredbe EU-a kojom bi se definiralo značenje braka, a u cilju primjene zakonodavstva EU-a. Inicijativa će se službeno registrirati do 15. prosinca 2015. 

Druga inicijativa, „Europska inicijativa za azil“, poziva na reformu europskog sustava azila, uključujući trajan, transparentan i pravedan sustav raspodjele tražitelja azila među državama članicama, veće kvote za preseljenje, omogućivanje tražiteljima azila da zatraže azil i dok se nalaze izvan EU-a te jačanje Europskog potpornog ureda za azil (EASO). Inicijativa će se službeno registrirati do 4. siječnja 2016.

 Organizatori imaju dvanaest mjeseci od datuma registracije da od građana zatraže izraz potpore svojoj europskoj građanskoj inicijativi. Ako određena europska građanska inicijativa u roku od godinu dana uspije prikupiti milijun potpisa građana iz najmanje sedam država članica, upućuje se Kolegiju povjerenika na raspravu o sadržaju inicijative. U tom slučaju Komisija može odlučiti postupiti ili ne postupiti prema zahtjevu iz inicijative, a u oba slučaja mora objasniti svoju odluku.  Dodatne informacije o europskoj građanskoj inicijativi potražite na pripadajućem web-mjestu.

Objavljeno u Vijesti

Uoči Dana ljudskih prava 10. prosinca povjerenik EU-a za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica najavio je prvi sveobuhvatan mehanizam EU-a za branitelje ljudskih prava. Ta bi inicijativa trebala postati jedno od glavnih sredstava Europske unije za pomoć braniteljima ljudskih prava koji su izloženi visokom riziku, uključujući one na udaljenim područjima.

 PovjerenikMimica izjavio je: „Ljudska prava temelj su vrijednosti EU-a. Zbog toga je logično da oni koji riskiraju život u njihovoj obrani moraju moći računati na našu pomoć. Zahvaljujući ovom revolucionarnom mehanizmu, moći ćemo im pružiti nužnu pomoć, od hitnog preseljenja do pravnih savjeta.“ Mehanizam će do 2018. imati proračun od 15 milijuna eura iz europskih fondova. Ta će se sredstva pribrojiti onima koja se već izdvajaju za kontinuiranu podršku EU-a braniteljima ljudskih prava, među ostalim u okviru Europskog instrumenta za demokraciju i ljudska prava (EIDHR). EIDHR je od 2007. branitelje ljudskih prava diljem svijeta financirao s 200 milijuna eura. Najava je objavljena tijekom mjeseca posvećenog ljudskim pravima i upravljanju u okviru Europske godine za razvoj. Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za medije.

Objavljeno u Vijesti

Poštovani korisnici usluga Europe Direct centara Slavonski Brod. U nastavku se nalazi poveznica na kojoj se nalazi kratka online anketa namijenjena korisnicima EDIC centara te Vas molimo da ju ispunite kako bismo imali povratnu informaciju o Vašem zadovoljstvu.

Online anketa o zadovoljstvu korisnika centara EDIC

Kalendar događanja

« Listopad 2016 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

EDIC Slavonski Brod

EDIC SLAVONSKI BROD
Telefon: 00385 35 415 190
Mobitel: 00385 99 555 1115
E-mail:

EUROPE DIRECT Informacijski centar Slavonski Brod

EUROPE DIRECT Informacijski centar Mesićeva 28, Slavonski Brod HR-35000

Lokacija na karti

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod
  za korisnike
ponedjeljak – petak : 8.00 – 16.00 sati

Kontaktirajte nas