Europe Direct Slavonski Brod - Sadržaj izdvojen po datumu: Četvrtak, 05 svibnja 2016
Četvrtak, 05 svibnja 2016 11:24

MOJE EUROPSKO ISKUSTVO

 

Povodom obilježavanja Europskog tjedna, Europe Direct Informacijski centar koji djeluje pri Europskom domu Slavonski Brod, organizirao je susret mladih BPŽ-a Moje prvo europsko iskustvo, kako bi učenici i članovi udruga mladih - koji su imali prilike sudjelovanja u međunarodnim aktivnostima, razmjenama i projektima - predstavili svoja prva europska iskustava; bez obzira jesu li se ona ostvarila u Hrvatskoj ili izvan nje.

Namjera organizatora je bila okupiti mlade kako bi razmijenili primjere dobre prakse te upoznali sa stečenim pozitivnim iskustvima što veći broj mladih ne bi li se i oni uključili u slične aktivnosti, pa da broj onih koji će imati priliku sudjelovanja u međunarodnim projektima svake godine bude sve veći i veći - jer susreti i iskustva u međunarodnim kontekstima osiguravaju temelje za plodonosniji život ne samo mladima nego i njihovim obiteljima i zajednicama.

Prva europska iskustva predstavili su učenici Tehničke škole, Klasična gimnazija fra Marijana Lanosovića, Medicinske škola, Srednje škole Matija Antun Relković te članovi udruge mladih Enas.

Nakon predstavljanja projekata Danijela Vinković, pročelnica Odjela za razvoj i europske integracije BPŽ-a te gospodin Hrvoje Andrić, zamjenika gradonačelnika grada Sl. Broda, uključili su se u razgovor s mladima u namjeri da saznaju koji su to izazovi s kojima su se suočili u suradnji s mladima iz drugih zemalja članica EU – prednostima ili eventualno nedostacima, ako su  na njih naišli. Nove vještine i znanja, promicanje tolerancije te upoznavanje s drugim kulturama samo su dio bogatih iskustava – dio je prednosti koje su mladi istaknuli u raspravi nakon predstavljanja. Neki od njih, upravo na razmjeni, dobili su i ponudu za posao. Tako će Ivan Branimir Škorić, budući arhitektonski tehničar, od srpnja promijeniti svoju adresu – odlazi u Irsku; omogućen mu je studij u rad.

Bogato iskustvo koje steknu sudionici ovakvih projekta važno je, smatraju u Europskom domu, dijeliti s drugima kako bi se i oni uključili. Jer upravo mladi jesu i moraju biti glavni pokretači promjena u društvu. Stoga je potrebno, koliko je god to moguće, iskoristiti sve ono što Europska unija pruža. Hrvoje Andrić, zamjenik gradonačelnika, savjetovao im je da svoje stjecanje znanja i radnih vještina ograniče ne određeni period – šest mjeseci, godinu dana ili više, ali da se u konačnici vrate u svoju zemlju i da sve ono što su naučili i stekli ulože u razvoj svoga kraja.

Moderator susreta je bio Marin Ćuk, vršitelj dužnosti predsjednika Parlamenta mladih grada Slavonskog Broda. Nakon rasprave zahvalio se svim sudionicima susreta na interesu i vremenu za dijaloško propitivanje i razmjenu prvih europskih iskustava učenika i članova udruga mladih Brodsko-posavske županije

Susretu su nazočili i predstavnici medija – SBTV, Posavska Hrvatska, Radio 92, Radio Slavonija, Soundset...

Objavljeno u Vijesti

Poštovani korisnici usluga Europe Direct centara Slavonski Brod. U nastavku se nalazi poveznica na kojoj se nalazi kratka online anketa namijenjena korisnicima EDIC centara te Vas molimo da ju ispunite kako bismo imali povratnu informaciju o Vašem zadovoljstvu.

Online anketa o zadovoljstvu korisnika centara EDIC

Kalendar događanja

« Listopad 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

EDIC Slavonski Brod

EDIC SLAVONSKI BROD
Telefon: 00385 35 415 190
Mobitel: 00385 99 555 1115
E-mail:

EUROPE DIRECT Informacijski centar Slavonski Brod

EUROPE DIRECT Informacijski centar Mesićeva 28, Slavonski Brod HR-35000

Lokacija na karti

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod
  za korisnike
ponedjeljak – petak : 8.00 – 16.00 sati

Kontaktirajte nas