Europe Direct Slavonski Brod - Sadržaj izdvojen po datumu: Subota, 18 lipnja 2016
Subota, 18 lipnja 2016 15:40

EU vijesti

Predsjednik Juncker na Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker održao je 16. lipnja govor na svečanosti otvaranja dvadesetog Međunarodnog gospodarskog foruma u Sankt Peterburgu. Objašnjavajući razloge za svoje sudjelovanje na Forumu, predsjednik Juncker izjavio je: „U tjednima koji su pred nama Europska unija i njezine države članice održat će niz važnih sastanaka. Provest ćemo sate i sate u raspravi o odnosima s Rusijom. Ja smatram da pritom moramo razgovarati i s Rusijom – s njezinim vođama i njezinim narodom. Neki to možda smatraju radikalnom idejom, no za mene je to stvar zdravog razuma.“ Predsjednik je istaknuo važnost hitne provedbe sporazumâ iz Minska kao prvog koraka prema boljim odnosima: „Rusija je potpisnica sporazumâ iz Minska. Preuzela je obveze i stavila ih na papir, baš kao i ostali potpisnici. Zbog toga je jasno što je sljedeći korak: potpuna provedba sporazumâ. Ni više ni manje od toga.“ Istodobno je iznio viziju budućih odnosa EU-a i Rusije: „Za Europsku uniju i Rusiju konačni rezultat jednoga bi dana mogao biti veličanstven: ogromna regija u kojoj bi postojala vladavina prava, slobodna trgovina i suradnja na zajedničkim projektima. To se, naravno, neće dogoditi preko noći, no nije riječ ni o utopijskoj viziji. Riječ je o viziji koja bi – uz dobru volju i ambicije obiju strana – bila u najboljem interesu naših građana.“ Predsjednik Juncker imao je priliku ponoviti te poruke na dvostranom sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je protekao u pozitivnom ozračju. Predsjednik Juncker i predsjednik Putin dogovorili su se da će ostati u redovitom kontaktu.

Komisija ulaže 6,7 milijardi EUR u prometnu infrastrukturu u cilju poticanja otvaranja radnih mjesta i rasta

Današnjom objavom popisa 195 projekata u području prometa koji će dobiti 6,7 milijardi eura u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) Europska komisija konkretno pridonosi glavnom prioritetu predsjednika Junckera – otvaranju radnih mjesta i poticanju rasta u Europskoj uniji. U skladu sa širim političkim programom Komisije, odabrani projekti posebno će pridonijeti digitalizaciji i dekarbonizaciji prometa. Države članice koje imaju pravo na sredstva iz Kohezijskog fonda dobile su gotovo 5,6 milijardi eura, kojima će se pridonijeti smanjenju razlika u infrastrukturi unutar EU-a. Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za medije, dokumentu snajčešćim pitanjima o CEF-uinformativnim člancima po pojedinim zemljama i memorandumu o ulaganjima u promet.

Europska komisija pokreće novu elektroničku bazu znanja radi boljeg upravljanja informacijama i podacima o migracijama i demografiji

Povodom Svjetskog dana izbjeglica 20. lipnja Europska komisija pokrenut će svoju novu elektroničku bazu znanja o migracijama i demografiji. Baza će služiti za objedinjavanje postojećeg znanja te provedbu istraživanja i anticipativnih analiza o budućim migracijskim tokovima i demografskim kretanjima. Uz ostalo, proučavat će se njihov učinak na europske zdravstvene, socijalne i obrazovne sustave te gospodarstvo. 

EUROSTAT: prva procjena za travanj 2016. – suficit tekućeg računa platne bilance u području EU28 iznosi 13,4 milijarde eura, a suficit u trgovini uslugama 10,9 milijardi eura

Desezonirani tekući račun platne bilance područja EU28 u travnju 2016. zabilježio je suficit od 13,4 milijarde eura, dok je suficit u ožujku 2016. iznosio 17,6 milijardi eura, a u travnju 2015. 13,0 milijardi eura, pokazuju procjene koje je objavio Eurostat, statistički ured Europske unije. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

EUROSTAT: prvo tromjesečje 2016. – godišnje povećanje cijene rada u europodručju dosegnulo 1,7 posto

U usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine u prvom tromjesečju 2016. cijena rada po satu povećala se za 1,7 posto i u europodručju (EA19) i u području EU28. U četvrtom tromjesečju 2015. cijena rada povećala se za 1,3 posto odnosno 2,0 posto. Podaci su dobiveni od Eurostata, statističkog ureda Europske unije. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Objavljeno u Vijesti

Poštovani korisnici usluga Europe Direct centara Slavonski Brod. U nastavku se nalazi poveznica na kojoj se nalazi kratka online anketa namijenjena korisnicima EDIC centara te Vas molimo da ju ispunite kako bismo imali povratnu informaciju o Vašem zadovoljstvu.

Online anketa o zadovoljstvu korisnika centara EDIC

Kalendar događanja

« Studeni 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

EDIC Slavonski Brod

EDIC SLAVONSKI BROD
Telefon: 00385 35 415 190
Mobitel: 00385 99 555 1115
E-mail:

EUROPE DIRECT Informacijski centar Slavonski Brod

EUROPE DIRECT Informacijski centar Mesićeva 28, Slavonski Brod HR-35000

Lokacija na karti

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod
  za korisnike
ponedjeljak – petak : 8.00 – 16.00 sati

Kontaktirajte nas