Europe Direct Slavonski Brod - Sadržaj izdvojen po datumu: Četvrtak, 16 veljače 2017

 

CETA obilježava početak novog razdoblja u odnosima između EU-a i Kanade. Europski parlament je glasao u korist Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma između EU-a i Kanade (CETA) i time zaključio postupak ratifikacije tog sporazuma na razini EU-a.

Pozdravljajući rezultate glasanja održanog u Strasbourgu, predsjednik Jean-Claude Juncker izjavio je: Današnje glasanje u Europskom parlamentu važan je korak u demokratskom procesu ratifikacije sporazuma postignutog s Kanadom, a njime se omogućuje i privremena primjena sporazuma. Zbog toga će poduzeća i građani EU-a moći u najkraćem mogućem roku uživati u prednostima koje donosi sporazum. Ovaj je trgovinski sporazum prošao temeljiti parlamentarni nadzor koji odražava sve veće zanimanje građana za trgovinsku politiku. Živa rasprava koja je svo vrijeme pratila sklapanje sporazuma CETA dokaz je demokratičnosti europskog postupka odlučivanja.Ovim se naprednim sporazumom otvara mogućnost zajedničkog utjecaja na globalizacijske procese i uspostavu pravila globalne trgovine. Najbolji je primjer toga suradnja s našim kanadskim prijateljima na uspostavi multilateralnih pravila u području ulaganja. Sada pozivam države članice da u okviru nacionalnog ratifikacijskog postupka ovog sporazuma provedu obuhvatnu i temeljitu raspravu s relevantnim dionicima na nacionalnoj razini.

Povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström izjavila je: Ovim glasanjem započinje novo razdoblje u odnosima između EU-a i Kanade. Zajedno šaljemo snažnu poruku da se izgradnjom mostova, a ne zidova, možemo suočiti s izazovima koji prijete našim društvima. U ovim neizvjesnim vremenima, u kojima se svijet suočava sa sve jačim protekcionizmom, CETA ističe našu snažnu predanost održivoj trgovini.Kanada je bliski saveznik Europe s kojim dijelimo kulturu i ideale te predanost otvorenim tržištima i poštenim socijalnim politikama. Kanada je važan gospodarski partner EU, a vrijednost bilateralne trgovine iznosi gotovo 100 milijardi eura*. Nakon što Kanadski parlament ratificira ovaj sporazum, sljedeći je korak njegova privremena primjena, a nadam se da će proteći brzo i učinkovito. Građani i poduzeća na obje strane Atlantika trebali bi ubrzo uživati u prednostima koje donosi sporazum.

Što nam donosi CETA?

Primjenom CETA-e otvaraju se nove prilike europskim poduzećima. Sporazumom će se europskim poduzećima godišnje uštedjeti više od 500 milijuna eura carine koja se trenutačno plaća na robu koju izvoze u Kanadu. Odmah će biti vidljivo gotovo 99 % tih ušteda. Na temelju sporazuma europska poduzeća dobit će dosad najbolji pristup ugovorima o javnoj nabavi u Kanadi, uključujući ugovore na razini provincija te ugovore na saveznoj i općinskoj razini.Prednosti sporazuma pretežno će osjetiti manja poduzeća koja si ne mogu priuštiti trošak birokracije. Mala poduzeća uštedjet će vrijeme i novac, primjerice, izbjegavanjem dvostrukih zahtjeva za testiranje, dugotrajnih carinskih postupaka i skupih naknada za pravne troškove.Zahvaljujući CETA-i stvorit će se nove prilike za poljoprivrednike i proizvođače hrane, a istovremeno će se u potpunosti zaštititi posebnosti EU-a. Prostor za određene proizvode na tržištu EU-a ograničen je i odmjeren te je protuteža broju mjesta za proizvode na kanadskom tržištu, a koji odgovara potrebama europskih izvođača proizvoda kao što su sir, vina i žestoka alkoholna pića, voće i povrće, prerađeni proizvodi te zaštita 143 visokokvalitetna europska proizvoda (tzv. proizvodi s „oznakom zemljopisnog podrijetla”) na kanadskom tržištu.Koristi od CETA-e imat će i 500 milijuna potrošača na tržištu EU-a. Sporazumom se proširuje izbor i zadržavaju europski standardi jer će na tržište EU-a moći ući samo oni proizvodi i usluge koji u potpunosti udovoljavaju svim propisima EU-a. To znači da se CETA-om neće promijeniti način na koji EU zakonski uređuje sigurnost hrane, uključujući proizvode od GMO-a i zabranu govedine tretirane hormonima.Sporazumom će se osigurati veća pravna sigurnost u uslužnom gospodarstvu, bolja mobilnost za zaposlenike poduzeća te okvir za priznavanje stručnih kvalifikacija u rasponu od arhitekata do operatora dizalica.

Trenutačni način rješavanja sporova između ulagača i države (ISDS) u mnogim bilateralnim trgovinskim sporazumima u kojima pregovaraju države članice EU-a zamijenjen je novim i poboljšanim sustavom sudova za ulaganja (ICS). Novi mehanizam bit će transparentan i neće se temeljiti na ad hoc sudovima.Države članice i dalje će moći organizirati javne usluge na način koji smatraju primjerenim. To pitanje i druga pitanja dodatno su razjašnjeni u Zajedničkom instrumentu o tumačenju, koji će imati pravnu snagu te u kojemu je jasno i nedvosmisleno definirano što su Kanada i Europska unija dogovorile u nizu članaka CETA-e.

Kontekst i sljedeći koraci

EU i Kanada potpisali su trgovinski sporazum 30. listopada, a danas je suglasnost dao i Europski parlament. Time se otvara put da CETA, nakon ratifikacije s kanadske strane, privremeno stupi na snagu. Potpuna provedba CETA-e dovršit će se ratifikacijom sporazuma u parlamentima svih država članica u skladu s njihovim nacionalnim ustavnim zahtjevima.

Jasno je potvrđeno da se sporazumima o slobodnoj trgovini potiče rast i stvaranje radnih mjesta u Europi. Primjerice, izvoz EU-a u Južnu Koreju povećao se za više od 55 % od stupanja na snagu trgovinskog sporazuma između EU-a i Koreje 2011. Izvoz određenih poljoprivrednih proizvoda povećao se za više od 70 %, a prodaja europskih automobila u Južnoj Koreji u tom se petogodišnjem razdoblju utrostručila. Sporazum s Korejom također se privremeno primjenjivao tijekom postupka njegove ratifikacije. U prosjeku svakim dodatnim povećanjem izvoza za 1 milijardu EUR stvara se 15 000 radnih mjesta u EU-u. U Europi o izvozu ovisi 31 milijun radnih mjesta.

Dodatne informacije: Informativni članak: CETA – trgovinski sporazum kojim se određuju novi standardi globalne trgovine; CETA u vašem gradu: interaktivna karta s podacima o zemljama te infografike po pojedinim zemljama;CETA: Kontekst, najčešća pitanja, sadržaj;Koristi od CETA-e & svjedočanstva izvoznika;Tekst Sporazuma;Infografike po pojedinim zemljama: AustrijaBelgijaBugarskaHrvatskaCiparČeškaDanskaEstonijaFinskaFrancuskaNjemačkaGrčkaMađarskaIrskaItalijaLatvijaLitvaLuksemburgMaltaNizozemskaPoljskaPortugalRumunjskaSlovačkaSlovenijaŠpanjolskaŠvedskaUjedinjena Kraljevina

Europska investicijska banka potpisala sporazum o zajmu u vrijednosti od 50 milijuna eura u okviru Junckerova plana za izgradnju nove infrastrukture brzoga autobusnog prijevoza u Las Palmasu

Europska investicijska banka (EIB) potpisala je zajam u vrijednosti od 50 milijuna eura za financiranje nove autobusne mreže velikog kapaciteta u gradu Las Palmas na španjolskom otoku Gran Canaria. Sporazum je ostvaren zahvaljujući podršci Junkerova fonda, središnjeg stupa Junkerova plana Europske komisije. Osim izgradnje nove autobusne linije velikog kapaciteta duge 11,7 kilometara, projektom će se financirati kupnja 17 novih ekološki prihvatljivih hibridnih ili električnih autobusa, izgradnja tri nova autobusna kolodvora i centra za upravljanje prometom. Tijekom faze izgradnje, prije nego što projekt postane operativan 2021. godine, trebalo bi se otvoriti više od tisuću radnih mjesta. Cijelo priopćenje za medije dostupno je ovdje.

Objavljeno u Vijesti

Poštovani korisnici usluga Europe Direct centara Slavonski Brod. U nastavku se nalazi poveznica na kojoj se nalazi kratka online anketa namijenjena korisnicima EDIC centara te Vas molimo da ju ispunite kako bismo imali povratnu informaciju o Vašem zadovoljstvu.

Online anketa o zadovoljstvu korisnika centara EDIC

Kalendar događanja

« Rujan 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

EDIC Slavonski Brod

EDIC SLAVONSKI BROD
Telefon: 00385 35 415 190
Mobitel: 00385 99 555 1115
E-mail:

EUROPE DIRECT Informacijski centar Slavonski Brod

EUROPE DIRECT Informacijski centar Mesićeva 28, Slavonski Brod HR-35000

Lokacija na karti

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod
  za korisnike
ponedjeljak – petak : 8.00 – 16.00 sati

Kontaktirajte nas