Europe Direct Slavonski Brod - Sadržaj izdvojen po datumu: Srijeda, 21 ožujka 2018
Srijeda, 21 ožujka 2018 13:12

Digitalno oporezivanje

Digitalno oporezivanje: Komisija predlaže nove mjere kako bi se osiguralo da sva trgovačka društva u EU-u plaćaju pravedne poreze

Europska komisija danas je predložila nova pravila kako bi se osiguralo da se aktivnosti digitalnih poduzeća u EU-u oporezuju na pravedan način prilagođen rastu. Mjere bi omogućile da EU postane svjetskim predvodnikom u osmišljavanju poreznih zakona prilagođenih modernom gospodarstvu i digitalnom dobu. Nedavni procvat digitalnih poduzeća, poput društvenih mreža, kolaborativnih platformi i pružatelja internetskih sadržaja, znatno je doprinio gospodarskom rastu u EU-u. Međutim, trenutačni porezni propisi nisu osmišljeni imajući na umu poduzeća koja djeluju na svjetskoj razini, koja su virtualna ili koja imaju malu fizičku prisutnost ili je uopće nemaju. Promjena je drastična: danas je 9 od 20 najboljih svjetskih poduzeća prema tržišnoj kapitalizaciji digitalno, a prije deset godina od 20 poduzeća jedno je bilo digitalno. Najveći je izazov iskoristiti taj trend na najbolji mogući način, a da se pritom osigura da i digitalna poduzeća pravedno doprinesu svojim udjelom u porezu. U suprotnom, postoji stvarni rizik za javni prihod države članice: trenutačno digitalna poduzeća imaju prosječnu efektivnu poreznu stopu upola manju od tradicionalnog gospodarstva u EU-u.

Do današnjih je prijedloga došlo jer države članice traže dugotrajna rješenja za osiguranje pravednog udjela poreznih prihoda od internetskih aktivnosti, na što su hitno pozvali čelnici EU-a u listopadu 2017. Dobit od unosnih aktivnosti, poput prodaje podataka i sadržaja koje su izradili korisnici, nije obuhvaćena važećim poreznim propisima. Države članice sad počinju tražiti brza, jednostrana rješenja za oporezivanje digitalnih aktivnosti, što dovodi do pravnih zamki i porezne nesigurnosti za poduzeća. Jedino se usklađenim pristupom može osigurati da se digitalno gospodarstvo oporezuje na pravedan i održiv način koji je prilagođen rastu.

Dva odvojena zakonodavna prijedloga koja je Komisija danas podnijela dovest će do pravednijeg oporezivanja digitalnih aktivnosti u EU-u:

  • ·Prvom se inicijativom nastoje poboljšati pravila o porezu na dobit tako da se dobit registrira i oporezuje ondje gdje poduzeća imaju znatnu interakciju s korisnicima putem digitalnih kanala. To je Komisiji najprihvatljivije dugoročno rješenje.
  • ·Drugi je prijedlog odgovor na poziv nekoliko država članica da se osmisli privremeno oporezivanje koje bi obuhvatilo glavne digitalne aktivnosti koje se trenutačno u EU-u uopće ne oporezuju.

Tim se paketom utvrđuje usklađen pristup EU-a sustavu digitalnog oporezivanja kojim se podupire jedinstveno digitalno tržište te će taj paket biti obuhvaćen međunarodnim raspravama u cilju rješavanja tog pitanja na svjetskoj razini.

Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Komisije nadležan za euro i socijalni dijalog, izjavio je: Digitalizacija donosi brojne koristi i mogućnosti, ali potrebno ju je i prilagoditi našim tradicionalnim pravilima i sustavima. Najradije bismo da postoje pravila dogovorena na svjetskoj razini, uključujući OECD. Neprihvatljivo je koja se količina dobiti trenutačno ne oporezuje. Moramo pod hitno svoja porezna pravila osuvremeniti za 21. stoljeće tako što ćemo provesti novo sveobuhvatno rješenje koje će biti primjenjivo i u budućnosti.

Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu, nadovezao se: Digitalno gospodarstvo važna je prilika za Europu i Europa je veliki izvor prihoda za digitalna poduzeća. Međutim, ta situacija u kojoj svi dobivaju sa sobom donosi pravna i fiskalna pitanja. Naša pravila iz razdoblja prije interneta ne omogućuju našim državama članicama oporezivanje digitalnih poduzeća koja djeluju u Europi ako imaju malu fizičku prisutnost ili je uopće nemaju. Ta se crna rupa za države članice sve više širi jer se podriva porezna osnovica. Zato predlažemo novi pravni standard i privremeni porez za digitalne aktivnosti.

Za dodatne informacije: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-2041_en.htm

Objavljeno u Vijesti

Poštovani korisnici usluga Europe Direct centara Slavonski Brod. U nastavku se nalazi poveznica na kojoj se nalazi kratka online anketa namijenjena korisnicima EDIC centara te Vas molimo da ju ispunite kako bismo imali povratnu informaciju o Vašem zadovoljstvu.

Online anketa o zadovoljstvu korisnika centara EDIC

Kalendar događanja

« Ožujak 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

EDIC Slavonski Brod

EDIC SLAVONSKI BROD
Telefon: 00385 35 415 190
Mobitel: 00385 99 555 1115
E-mail:

EUROPE DIRECT Informacijski centar Slavonski Brod

EUROPE DIRECT Informacijski centar Mesićeva 28, Slavonski Brod HR-35000

Lokacija na karti

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod
  za korisnike
ponedjeljak – petak : 8.00 – 16.00 sati

Kontaktirajte nas