Europe Direct Slavonski Brod - Sadržaj izdvojen po datumu: Četvrtak, 07 lipnja 2018

Komisija predlaže da se u sljedećem dugoročnom proračunu EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. sto milijardi eura odvoji za istraživanje i inovacije. Novim programom – Obzor Europa – nastavit će se postignuća i uspjeh prethodnog programa za istraživanje i inovacije (Obzor 2020.), a EU će zadržati vodeći položaj u istraživanju i inovacijama na globalnoj razini. Potpredsjednik Komisije Jyrki Katainen, zadužen za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, izjavio je: „Ulaganje u istraživanje i inovacije ulaganje je u budućnost Europe. S programom Obzor Europa cilj nam je graditi na temeljima dosadašnjeg uspjeha te i dalje pozitivno utjecati na živote građana i društvo u cjelini. Carlos Moedas, povjerenik za istraživanje, znanost i inovacije, izjavio je: „Želimo pojačati financiranje Europskog istraživačkog vijeća kako bismo ojačali globalno predvodništvo EU-a u području znanosti te ponovno privući građane postavljanjem novih, ambicioznih zadataka pred istraživačke projekte u EU-u. Predlažemo i osnivanje novog Europskog vijeća za inovacije u cilju osuvremenjivanja financiranja revolucionarnih inovacija u Europi. U programu Obzor Europa i dalje će se poticati znanstvena izvrsnost putem Europskog istraživačkog vijeća te stipendija i razmjena u okviru programa Marie Skłodowska-Curie, no uvode se i sljedeće glavne novosti: Europsko vijeće za inovacije, novi zadaci vezani uz istraživanje i inovacije na razini EU-a, maksimizacija inovacijskog potencijala u čitavom EU-u, veća otvorenost, nova generacija europskih partnerstava te pojačana suradnja s drugim programima EU-a. Dodatne informacije o prijedlogu te o dosadašnjim uspješnim istraživačkim projektima financiranima sredstvima EU-a dostupne su ovdje i ovdje. Konferencija za medije potpredsjednika Katainena i povjerenika Moedasa može se pogledati ovdje.

Ø  Proračun EU-a: novi program jedinstvenog tržišta za osnaživanje i zaštitu Europljana

Za sljedeći dugoročni proračun EU-a za razdoblje 2021. – 2027. Komisija predlaže novi program od 4 milijarde EUR namijenjen osnaživanju i zaštiti potrošača te brojnim malim i srednjim poduzećima u Europi (MSP-ovi) kako bi iskoristila prilike koje pruža funkcionalno jedinstveno tržište. Novim programom ojačat će se upravljanje unutarnjim tržištem EU-a. Podržat će se konkurentnost poduzeća, osobito malih i srednjih, te promicati zdravlje ljudi, životinja, biljaka i dobrobit životinja te uspostaviti okvir za financiranje europske statistike.

Elżbieta Bieńkowska, povjerenica za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i MSP-ove, izjavila je: Jedinstveno tržište je žila kucavica EU-a. U svojih 25 godina postojanja donijelo je građanima i poduzećima EU-a ogromnu korist. Kako bi jedinstveno tržište i dalje služilo svrsi, moramo ga čuvati. Danas predlažemo novi program za daljnje povećanje pozitivnih učinaka na Europljane.

Věra Jourová, povjerenica EU-a za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova, dodala je: Potrošačima trebamo osigurati mogućnost ostvarivanja njihovih prava. To znači da im moramo dati praktične savjete o potrošačkim pitanjima i ukloniti opasne proizvode s tržišta. Upravo to će se postići novim programom jedinstvenog tržišta. Prvi put ćemo financirati postupke kolektivne pravne zaštite kao što smo najavili u Novim pogodnostima za potrošače.

Povjerenik za zdravlje i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis dodao je: Drago mi je da je stup sigurnosti hrane jedan od glavnih korisnika novog programa jedinstvenog tržišta. Time se priznaje koliko je važno osigurati nesmetano funkcioniranje unutarnjeg tržišta prehrambenih proizvoda tako da sprječavamo i, ako je potrebno, suzbijamo bolesti životinja i biljaka koje mogu imati velike posljedice na javno zdravlje i gospodarstvo EU-a. Omogućuje nam da još više pojačamo napore koje ulažemo u području dobrobiti životinja, sprječavanja rasipanja hrane i borbe protiv prijevara. Cijelo priopćenje za medije dostupno je: ovdje

Ø  Lipanjski paket o povredama: ključne odluke

U mjesečnom paketu odluka o povredama Europska komisija (Komisija) pokreće sudske postupke protiv država članica koje se ne pridržavaju obveza u skladu s pravom EU-a. Tim se odlukama, kojima su obuhvaćeni različiti sektori te područja politika EU-a, nastoji osigurati pravilna primjena prava EU-a u korist građana i poslovnih subjekata. Ključne odluke koje je donijela Komisija navedene su u nastavku i razvrstane prema području politike. Komisija je usto zaključila 104 predmeta u kojima su problemi s državama članicama riješeni bez potrebe za njezinim dodatnim postupanjem. Dodatne informacije o postupku zbog povrede prava EU-a: MEMO/12/12. Dodatne informacije o donesenim odlukama dostupne su u registru odluka o povredama. Cijeli informativni pregled dostupan je: ovdje

Ø  Proračun EU-a: program InvestEU za podupiranje zapošljavanja, rasta i inovacija u Europi

Za sljedeći dugoročni proračun Unije (2021. – 2027.) Komisija predlaže uspostavu programa EUInvest, čime se financiranje iz proračuna Unije u obliku kredita i jamstava objedinjuje. U okviru programa InvestEU povezat će se velik broj trenutačno dostupnih financijskih programa i proširiti primjena uspješnog modela Plana ulaganja za Europu, poznatog kao Junckerov plan. Programom InvestEU Komisija će dodatno potaknuti otvaranje radnih mjesta, ulaganje i inovacije.

Predsjednik Jean-Claude Juncker izjavio je: Plan ulaganja za Europu pokazao se uspješnim u mobiliziranju privatnih ulaganja i otvaranju radnih mjesta u Europi. Već je potaknuo ulaganja u vrijednosti od gotovo 290 milijardi EUR koja bez njega ne bi bila moguća te je osigurao financiranje za 635 000 malih poduzeća. S programom InvestEU taj se uspješan model proširuje na mnoge programe financiranja Unije koji su dostupni. Pojednostavnjujemo, ostvarujemo bolje rezultate s manje sredstava i stavljamo veći naglasak na socijalna ulaganja.

Potpredsjednik Jyrki Katainen, nadležan za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost, izjavio je: Program InvestEU predstavlja strukturnu reformu u proračunu Unije. Objedinjuje velik broj programa financiranja Unije u okviru jedinstvene strukture pod jednim imenom: InvestEU. Nastavljajući se na uspjeh Europskog fonda za strateška ulaganja, možemo nastaviti poticati zapošljavanje, inovacije i vještine u Europi, pri čemu su veća jednostavnost i transparentnost za korisnike dodatna prednost. InvestEU pomoći će nam da ostvarimo svoje ciljeve politika, kao što su održivost, znanstvena izvrsnost i socijalna uključenost, dok će malim poduzećima pomoći da prošire svoje poslovanje, a sve u cilju mobiliziranja ulaganja u vrijednosti većoj od 650 milijardi EUR, uglavnom iz privatnog sektora. Istodobno državama članicama omogućujemo da još više povećaju učinak sredstava EU-a u okviru jamstvenog fonda. Svi su na dobitku.

Novi program sastojat će se od fonda InvestEU, savjetodavnog centra InvestEU i portala InvestEU. Cijelo priopćenje za medije dostupno je: ovdje

Ø  EU osigurao 1,5 milijuna eura u humanitarnoj pomoći za izbjeglice i migrante u Bosni i Hercegovini

Europska komisija danas je objavila da će osigurati 1,5 milijuna eura u humanitarnoj pomoći za rješavanje sve većih potreba izbjeglica, tražitelja azila i migranata koji se nalaze u Bosni i Hercegovini. Time je vrijednost humanitarne pomoći koju je Komisija osigurala za potrebe na zapadnom Balkanu od početka izbjegličke krize dosegnula 30,5 milijuna eura. Povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianidesizjavio je: „Broj izbjeglica i migranata koji pristižu u Bosnu i Hercegovinu povećao se te moramo brzo djelovati. Odlučni smo pomoći Bosni i Hercegovini u rješavanju te situacije te ponuditi pomoć najugroženijim izbjeglicama i migrantima. Našim sredstvima olakšat će se ispunjavanje njihovih potreba te osiguravanje hitnog smještaja, hrane, liječničke pomoći i zaštite. Cijelo priopćenje za medije dostupno je ovdje.

Daily News  07 / 06 / 2018

Objavljeno u Vijesti

 

U okviru odgovora EU-a na američke carinske pristojbe na proizvode od čelika i aluminija, Kolegij povjerenika jučer je podržao odluku o uvođenju dodatnih carina na sve američke proizvode na popisu dostavljenom Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO). Komisija planira u suradnji s državama članicama dovršiti potreban postupak do kraja lipnja kako bi se nove carine počele primjenjivati u srpnju. Primjena carinskih pristojbi radi uspostave ravnoteže u potpunosti je u skladu s pravilima WTO-a te s popisom proizvoda unaprijed dostavljenom WTO-u. Sporazumom WTO-a o zaštitnim mjerama predviđena je ponovna uspostava ravnoteže koja odgovara šteti prouzročenoj mjerama SAD-a. Mjere utječu na izvoz EU-a u vrijednosti od 6,4 milijarde eura (2017.). Zbog toga će EU odmah iskoristiti svoje pravo na ponovnu uspostavu ravnoteže, i to na američke proizvode trgovinske vrijednosti do 2,8 milijardi eura. Za preostalih 3,6 milijardi eura ponovna uspostava ravnoteže provest će se poslije – za tri godine ili nakon pozitivne odluke u WTO-ovu postupku rješavanja sporova ako bude donesena za manje od tri godine. Povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström izjavila je: Riječ je o odmjerenom i razmjernom odgovoru na jednostranu i nezakonitu odluku SAD-a o uvođenju carinskih pristojbi na čelik i aluminij koji se izvozi iz Europe. Osim toga, reakcija EU-a u potpunosti je u skladu s međunarodnim trgovinskim pravom. Žao nam je što nam SAD nije ostavio drugog izbora nego na ovakav način zaštititi interese EU-a. Uvođenje carinskih pristojbi na određene američke proizvode radi ponovne uspostave ravnoteže dio je trostranog odgovora koji je predstavila Europska komisija, a koji obuhvaća pokretanje sudskog postupka protiv SAD-a pred WTO-om (1. lipnja) i moguću aktivaciju zaštitnih mjera. Priopćenje za medije i popis proizvoda kojima će se uspostaviti ravnoteža dostupni su na internetu.

Objavljeno u Vijesti

Poštovani korisnici usluga Europe Direct centara Slavonski Brod. U nastavku se nalazi poveznica na kojoj se nalazi kratka online anketa namijenjena korisnicima EDIC centara te Vas molimo da ju ispunite kako bismo imali povratnu informaciju o Vašem zadovoljstvu.

Online anketa o zadovoljstvu korisnika centara EDIC

Kalendar događanja

« Studeni 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

EDIC Slavonski Brod

EDIC SLAVONSKI BROD
Telefon: 00385 35 415 190
Mobitel: 00385 99 555 1115
E-mail:

EUROPE DIRECT Informacijski centar Slavonski Brod

EUROPE DIRECT Informacijski centar Mesićeva 28, Slavonski Brod HR-35000

Lokacija na karti

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod
  za korisnike
ponedjeljak – petak : 8.00 – 16.00 sati

Kontaktirajte nas