Nova strategija biogospodarstva za održivu Europu

 

Danas je Europska komisija predstavila akcijski plan usmjeren na razvoj održivog i kružnog biogospodarstva koje služi interesima europskog društva, okoliša i gospodarstva.

Kako su predsjednik Juncker i prvi potpredsjednik Timmermans najavili u pismu namjere uz govor o stanju Unije 2018., nova strategija biogospodarstva dio je nastojanja Komisije za davanje novog poticaja zapošljavanju, rastu i ulaganjima u EU-u. Njezin je cilj poboljšati i povećati održivu uporabu obnovljivih resursa kako bi se moglo lakše nositi s globalnim i lokalnim izazovima poput klimatskih promjena i održivog razvoja.

U svijetu u kojem biološki resursi i ekosustavi nisu neograničeni, potrebna su inovativna rješenja kako bi se svim ljudima osigurala hrana, čista voda i energija. Biogospodarstvo nudi rješenja kojima se od algi može proizvesti gorivo, reciklirati plastika, proizvesti namještaj i odjeća od otpada i pretvoriti industrijske nusproizvode u gnojiva biološkog podrijetla. Ta rješenja omogućuju i stvaranje milijun novih zelenih radnih mjesta do 2030.

Potpredsjednik Komisije za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen izjavio je: Postalo je jasno da su potrebne sustavne promjene načina na koji proizvodimo, trošimo i bacamo dobra. Kroz razvoj biogospodarstva, kao obnovljivog segmenta kružnog gospodarstva, možemo doći do novih i inovativnih rješenja kako bismo osigurali hranu, proizvode i energiju a da pri tome ne iscrpimo ograničene biološke resurse našeg planeta. Nadalje, preispitivanje našeg gospodarstva i modernizacija naših proizvodnih modela nije samo važno za naš okoliš i klimu. U tom području postoji i velik potencijal za stvaranje novih zelenih radnih mjesta, posebno u ruralnim i obalnim područjima.

Europski povjerenik za istraživanje, znanost i inovacije Carlos Moedas dodao je: EU želi biti predvodnik u pretvaranju otpadnih, preostalih i odbačenih materijala u visokovrijedne proizvode, „zelene” kemikalije, stočnu hranu i tekstil. Istraživanja i inovacije imaju ključnu ulogu u ubrzavanju zelene tranzicije gospodarstva Europe i postizanju ciljeva održivog razvoja UN-a. Dodatne informacije potražite: ovdje

Kalendar događanja

« Studeni 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

EDIC Slavonski Brod

EDIC SLAVONSKI BROD
Telefon: 00385 35 415 190
Mobitel: 00385 99 555 1115
E-mail:

EUROPE DIRECT Informacijski centar Slavonski Brod

EUROPE DIRECT Informacijski centar Mesićeva 28, Slavonski Brod HR-35000

Lokacija na karti

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod
  za korisnike
ponedjeljak – petak : 8.00 – 16.00 sati

Kontaktirajte nas