MEP na 1 DAN

Informacijski centar Europe Direct Slavonski Brod i Informacijski centar Europe Direct Osijek organizirali su nekoliko prezentacija, predavanje te radionicu pod nazivom „MEP na 1 DAN“ 7. prosinca 2018. u Centru mladih, Starčevićeva 11, Slavonski Brod, od 10.30 do 14.00.

Sudionici događaja – učenici i njihovi nastavnici iz Našica, Nove Gradiške i Slavonskog Broda te predstavnici udruga/savjeta mladih – saznali su koje su temeljne vrijednosti i simboli Europske unije, kako funkcionira Europski parlament, koje su mu ovlasti i zadaće, koje su glavne odrednice EP izbora 2019., važnost, uvjeti i način glasanja, mjesta na kojima se može saznati više informacija o ovim važnim temama. Sudjelovali u simulaciji rada odbora Europskog parlamenta preuzimajući uloge zastupnika. Na takav način su se upoznati i sa svakodnevnim obvezama eurozastupnika i načinom rada u parlamentarnim odborima.

Događanje je mladima pružilo brojne informacije o Europskom parlamentu i predstojećim europskim izborima i potaknulo ih na aktivno sudjelovanje u izgradnji buduće Europe. Božica Sedlić je predstavila najnoviju kampanju EDIC-a u Hrvatskoj za EP 2019. koja počinje u siječnju 2019. i traje sve do svibanjskih izbora. Voditeljica EDIC-a Osijek Brigita Ivoševac predstavila je na koji način EDICs informiraju o prilikama za mlade koje im osigurava Europska unija (EUandME, www.ovajputglasam.eu, DiscoverEU, Što Europa čini za mene, Europski portal za mlade, Europa/Kutak za nastavnike). Dr. Berto Šalaj je govorio o sudjelovanju mladih u demokratskim procesima i načinima povišenja razine njihove uključenosti u sve oblike demokratskih procesa donošenja odluka. Svoj osvrt o tome koje su prednosti i mogućnosti koje pruža Europska unija mladima i općenito te zašto je važno biti aktivan u društvu dali su studenti Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba, Testirali su razinu upućenosti mladih u EU institucijama i temama te ih dodatno informirali postignućima hrvatskih europarlamentaraca. Simulaciju rada EP vodili su Lucija Dumančić i Dražen Hoffman iz Gonga, uz pomoć studenta Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Sudionici su tijekom prezentacija, predavanja i radionice bili vrlo aktivni dajući svoje komentare i postavljajući pitanja. Na događanju su bili i predstavnici medija – Radija 92, SBTV, Posavske Hrvatske, Radio Broda.

Program i prezentacije:

Predstavljanje kampanje Europe Direct Informacijskih centara u Hrvatskoj za izbore za Europski parlament, Božica Sedlić, EDIC Slavonski Brod

Informiranje o prilikama za mlade, Brigita Ivoševac, EDIC Osijek

Sudjelovanje mladih u demokratskim procesima, dr. sc. Berto Šalaj

Europska upućenost mladih, Studenti Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu

Simulacija rada Europskog parlamenta, Lucija Dumančić i Dražen Hoffmann , GONG

Kalendar događanja

« Kolovoz 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

EDIC Slavonski Brod

EDIC SLAVONSKI BROD
Telefon: 00385 35 415 190
Mobitel: 00385 99 555 1115
E-mail:

EUROPE DIRECT Informacijski centar Slavonski Brod

EUROPE DIRECT Informacijski centar Mesićeva 28, Slavonski Brod HR-35000

Lokacija na karti

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod
  za korisnike
ponedjeljak – petak : 8.00 – 16.00 sati

Kontaktirajte nas