Mladi i Europa

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević održao je predavanje za mlade u Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu, u srijedu, 30. listopada 2013. godine.

Kako je predavanje uslijedilo odmah nakon otvaranja Europe Directa Informacijskog centra Slavonski Brod, gospodin Baričevič je u uvodnom dijelu rekao: „Informacijski centri Europe Direct čine mrežu namijenjenu informiranju građana o Europskoj uniji putem savjeta, pomoći i odgovora na pitanja o Europskoj uniji. Važnost ovakvih informacijskih centara bit će u stvaranju šireg i opsežnijeg pogleda hrvatskih građana prema Europskoj uniji i predstavljanju velikog broja raznih mogućnosti i prava koje građanima stoje na raspolaganju, o čemu je šira hrvatska javnost ipak nedovoljno kvalitetno informirana, a što se posebno odnosi na mladi dio populacije.“U ovakvim centrima građani će moći dobiti direktne, ažurne, konkretne i vrlo jasne informacije o svemu što ih bude zanimalo, o svim aspektima rada i života u čitavoj zajednici Europske unije. Jedan je od zadataka centara pokazati građanima na što sve u sklopu svakodnevnog života jedan europski građanin može računati i kakva su mu prava zajamčena. Tako će se putem centara široj javnosti prenositi i informacije o mjerama EU-a poput nedavno donesenih zaključaka o provedbi mjera i utrošku sredstava iz Socijalnog fonda, posebno namijenjenog zapošljavanju mladih u sklopu "Inicijative mladih".

"Centri će se baviti i izborima za Europski parlament, koji će biti u potkraj svibnja 2014. godine. Nama je bitno da mobiliziramo onaj proeuropski dio hrvatskog biračkog tijela, da im objasnimo zašto je važno izaći na izbore, zašto je važno glasati i dati svoj glas za tu buduću Europu", kazao je Branko Baričević.

Baričević je govorio općenito o Europskoj uniji, njezinim institucijama, politikama, strategijama razvoja i fondovima. Predstavio je mogućnosti koje pruža Europska unija u 2014. godini te glavne prioritete: "Naglasak će biti na ubrzanju donošenja zakonodavnih prijedloga važnih za dovršetak bankovne unije, jedinstvenog tržišta i tržišta telekomunikacija, što učinkovitijem korištenju nove generacije programa ulaganja koji se podupiru višegodišnjim financijskim okvirom za razdoblje od 2014. do 2020., a u cilju promicanja rasta i otvaranja novih radnih mjesta, jačanju gospodarskog upravljanja i bolje koordinacije gospodarskih politika, te na akcijama koje izravno utječu na dobrobit europskih građana."

Govorio je o ulozi Hrvatske u procesu donošenja odluka. Naveo je kako Hrvatskoj u financijskom razdoblju 2014. – 2020. godine stoji na raspolaganju 8 milijardi Eura koje je potrebno što bolje iskoristiti.

Objasnio je mladima svoju ulogu i položaj te položaj Europske komisije unutar Europske Unije i same Hrvatske. U raspravi koja je uslijedila nakon predavanja g. Barčević je odgovarao na pitanja. Mlade su ponajviše interesirale mogućnosti obrazovanja u zemljama članicama Europske unije.

Kalendar događanja

« Studeni 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

EDIC Slavonski Brod

EDIC SLAVONSKI BROD
Telefon: 00385 35 415 190
Mobitel: 00385 99 555 1115
E-mail:

EUROPE DIRECT Informacijski centar Slavonski Brod

EUROPE DIRECT Informacijski centar Mesićeva 28, Slavonski Brod HR-35000

Lokacija na karti

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod
  za korisnike
ponedjeljak – petak : 8.00 – 16.00 sati

Kontaktirajte nas