EU će uložiti milijardu EUR u regije na svojim vanjskim granicama

Europska komisija donijela je niz programa prekogranične suradnje za potporu socijalnom i gospodarskom razvoju regija s obje strane vanjskih granica EU-a u ukupnoj vrijednosti od milijardu EUR.

Europska komisija donijela je niz programa prekogranične suradnje za potporu socijalnom i gospodarskom razvoju regija s obje strane vanjskih granica EU-a u ukupnoj vrijednosti od milijardu EUR.

„Prekogranična suradnja ključna je za izbjegavanje stvaranja novih linija razdvajanja. Novim sredstvima dodatno će se pridonijeti integriranijem i održivijem regionalnom razvoju u susjednim pograničnim regijama te skladnijoj teritorijalnoj suradnji na vanjskim granicama EU-a”, izjavio je povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Zadovoljan sam da Europski fond za regionalni razvoj može doprinijeti zbližavanju EU-a i njegovih susjeda. Programi prekogranične suradnje konkretni su primjeri kako EU pomaže građanima u suočavanju sa zajedničkim izazovima, čime se stvara opipljiva solidarnost i poboljšava konkurentnost lokalnih gospodarstava." izjavila je povjerenica za regionalnu politiku Corina Crețu.

Ova vrsta prekogranične suradnje važan je element politike EU-a prema susjednim zemljama. U okviru te suradnje prednost će se dati projektima kojima se podupire održivi razvoj na vanjskim granicama EU-a kako bi se smanjile razlike u životnom standardu i rješavali zajednički izazovi koji postoje u tim regijama. Za svaki od programa države sudionice odabrale su najviše četiri prioriteta, primjerice razvoj malih i srednjih poduzeća, kultura, okoliš i klimatske promjene, borba protiv siromaštva, obrazovanje i istraživanja, energetika, pristupačnost te upravljanje granicama.

Novim financijskim paketom financirat će se projekti u 27 zemalja: Armeniji, Gruziji, Republici Moldovi, Ukrajini i Rusiji na istoku; Egiptu, Izraelu, Jordanu, Libanonu, Palestini i Tunisu te državama članicama EU-a (Bugarskoj, Cipru, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Latviji, Litvi, Malti, Poljskoj, Portugalu, Rumanjskoj i Švedskoj) te Norveškoj i Turskoj. Financiranje će se realizirati u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog instrumenta za susjedstvo. Ugovori o financiranju između partnerskih zemalja i EU-a finalizirat će se do kraja 2016. Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem poziva na podnošenje prijedloga koji bi se trebali objavljivati tijekom 2016. ili početkom 2017. godine.

Kalendar događanja

« Rujan 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

EDIC Slavonski Brod

EDIC SLAVONSKI BROD
Telefon: 00385 35 415 190
Mobitel: 00385 99 555 1115
E-mail:

EUROPE DIRECT Informacijski centar Slavonski Brod

EUROPE DIRECT Informacijski centar Mesićeva 28, Slavonski Brod HR-35000

Lokacija na karti

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod
  za korisnike
ponedjeljak – petak : 8.00 – 16.00 sati

Kontaktirajte nas