Građanske kompetencije mladih

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, Europe Direct Informacijski centar Slavonski Brod, u suradnji s Vijećem učenika Brodsko-posavske županije, organizirao je sjednicu za učenike, predstavnike osnovnih i srednjih škola 11. prosinca 2013. u velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije.

Sjednicu je otvorio Vlado Štefanek, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti BPŽ-a. Prisutnima je zaželio otvorenost i kritičnost u diskusiji te aktivan odnos prema okruženju i problemima s kojima se susreću. Božica Sedlić, voditeljica Europe Directa, podsjetila je mlade da je 2013. godina posvećena je pravima i mogućnostima koje građani i građanke dobivaju europskim državljanstvom: „Svih 503 milijuna Europljana svakodnevno ostvaruju korist uživajući ova prava. Tijekom ove godine Europska komisija potiče dijalog svih razina vlasti, civilnog društva i poslovnog sektora na događanjima i konferencijama diljem Europe s ciljem rasprave o pravima u EU-u i socijalnom i ekonomskom napretku buduće Europe – zacrtane strategijom Europa 2020. Važno da građani izravno izraze mišljenje kakvu vrstu Europe žele sljedećih godina – u pogledu građanskih prava, politike i sistema upravljanja - i što konkretno očekuju od Europske unije, kako bi se doista isplatilo biti njezinom članicom.“ U razgovoru s mladima navela je kako se svake godine 10. prosinca obilježava godišnjica Opće deklaracije o ljudskim pravima, povijesnog dokumenta od 30 članaka koji je odigrao značajnu ulogu u podizanju razine zaštitite ljudskih prava.
„Europska unija potiče univerzalnosti i nedjeljivosti svih ljudskih prava - građanskih, političkih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih - kao što je navedeno u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima i koju je potvrdila Svjetska konferencija o ljudskim pravima. Ugovor o Europskoj uniji utvrđuje da je jedan od ciljeva EU-a zajednička vanjska i sigurnosna politika razvoja i konsolidacija demokracije, vladavine prava, poštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda.“, rekla je B. Sedlić.

A. Rečić i I. Jozić, predstavnice Savjeta mladih BPŽ-a, govorile su o aktivnostima Savjeta provedenima tijekom 2013. Pozvale su na suradnju članove Županijskog vijeća učenika i ponudile pomoć u organizaciji njihovih mjesečnih susreta.

Rad Nacionalnog saveza parlamenata mladih Republike Hrvatske i mnoštvo aktivnosti koje su pokrenuli zastupnici NSPMRH predstavila je Maja Katinić, sa svrhom poticanja mladih na aktivniji odnos u školama, školskim okružjima, lokalnim zajednicama.

Potaknuti savjetima Snježane Dorić, više savjetnice za srednje školstvo BPŽ-a, o potrebi redovitog rada i organiziranja, o važnosti stjecanja građanskih kompetencija, mladi su na kraju sjednice donijeli zaključak o redovitom mjesečnom okupljanju te o organizaciji humanitarne akcije; o namjeni prikupljenih novčanih sredstava donijet će odluku na sljedećoj sjednici koja će se održati 18. prosinca.

Sjednicu je vodio Matej Plivelić, predsjednik Županijskog vijeća učenika.

Kalendar događanja

« Lipanj 2016 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

EDIC Slavonski Brod

EDIC SLAVONSKI BROD
Telefon: 00385 35 415 190
Mobitel: 00385 99 555 1115
E-mail:

EUROPE DIRECT Informacijski centar Slavonski Brod

EUROPE DIRECT Informacijski centar Mesićeva 28, Slavonski Brod HR-35000

Lokacija na karti

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod
  za korisnike
ponedjeljak – petak : 8.00 – 16.00 sati

Kontaktirajte nas