Projekt “Encouraging Young Europeans to Vote out the EU Democratic Deficit”

17. svibnja 2014. Europski dom Slavonski Brod organizira u hostelu na Boriku, Zadar, međunarodni susret - simulaciju rada EU parlamenta u okviru projekta „Poticanje mladih Europljana na prevladavanje demokratskog deficita u Europskoj uniji - BIRAJ EU“. Projekt je sufinanciran od strane Europske unije u okviru programa Europa za građane, akcija 1, mjera 2.1. – projekti građana.

Glavni partner na projektu je Međunarodni institut za menadžment iz Varne. Projekt je inicijativa mladih. Uključuje više od 200 voditelja mladih i stručnjaka iz Bugarske, Italije, Hrvatske, Poljske, Rumunjske, Makedonije i Bosne i Hercegovine koji će sudjelovati u događanjima organiziranim u Bugarskoj i Hrvatskoj. Inicijativa mladih nudi mogućnost svim sudionicima da izraze svoja mišljenja, stavove i očekivanja prema nadolazećim izborima za Europski parlament kao i prema budućem razvoju ujedinjene Europe. Putem interaktivne simulacije, debata i festivala, sudionici će steći više znanja ofunkcioniranjueuropskih institucija, o pravima koje imaju kao europski građani i o mogućnostima svih Europljana da sudjeluju i utječu na daljnji proces europskih integracija.

Glavni cilj projekta je promocija „građanskog vlasništva“ nad Europskom unijom, kako u državama članicama tako i u državama koje su potencijalne članice, te poticanje uključenosti mladih Europljana u demokratski život Europe, motivirajući ih na sudjelovanje na izborima za Europski parlament.

Do sada, projektni partneri i sudionici, su se susreli u Bugarskoj kako bi sudjelovali u većem broju interaktivnih događanja za mlade, uključujući debate i simulacijske igre, kao i na festivalu mladih pod motom "63 godine nije dovoljno. Glasajte za svoju buduću Europu – Europu slobode i stabilnosti". Posebna pozornost posvećena je političkim, socijalnim i ekonomskim prilikama u nacionalnim kontekstima u kojima će izbori biti održani. Sudionici su razmijenili primjere dobre prakse kojima se može potaknuti veći odaziv mladih na izborima za Europski parlament.

17. svibnja u Zadru, projektni partneri i mladi iz osam europskih zemalja, ponovno će se susresti kako bi organizirali simulaciju izbora za Europski parlament. U radu će im se pridružiti mladi grada Zadra. Fokus će biti na popularizaciji i povećanoj izlaznosti mladih na izbore za Europski parlament. Sudionici će imati priliku naučiti kako Europski parlament funkcionira i koja mu je važnost, ciljevi i zadaće. Tijekom simulacije, sudionici će imati priliku „obnašati“ dužnosti voditelja političkih stranaka i timova izbornih kampanjama, članova izborne komisije, izbornog povjerenstva, promatrača i glasača.

Kao dodatak tomu, razgovarat će i raspravljati o tri glavne političke teme koje se tiču svih mladih građana Europske unije: nezaposlenosti, obrazovanju i očuvanju okoliša.

Glavni cilj međunarodnog susreta u Zadru je podići razinu informiranosti o izborima za Europski parlament i motivirati mlade da budu aktivni i odgovorni građani Europe, sudjelujući na predstojećim EP izborima u svibnju 2014.

Kalendar događanja

« Ožujak 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

EDIC Slavonski Brod

EDIC SLAVONSKI BROD
Telefon: 00385 35 415 190
Mobitel: 00385 99 555 1115
E-mail:

EUROPE DIRECT Informacijski centar Slavonski Brod

EUROPE DIRECT Informacijski centar Mesićeva 28, Slavonski Brod HR-35000

Lokacija na karti

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod
  za korisnike
ponedjeljak – petak : 8.00 – 16.00 sati

Kontaktirajte nas