Regionalni forum za raspravu, Osijek

REGIONALNI FORUM ZA RASPRAVU

ZAJEDNIČKA POLJOPRIVREDNA POLITIKA EU

U petak, 6. prosinca 2013. godine, održan je treći Regionalni forum za raspravu na temu "Zajednička poljoprivredna politika EU". Forum je organizirao Ured za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj.

Tema rasprave je bila značaj ulaska Hrvatske u Europsku uniju i utjecaj na poljoprivrednu politiku.

Forumu su prisustvovale zastupnice u Europskom parlamentu Biljana Borozan, Ruža Tomašić i Sandra Petrović Jakovina. Istaknule su važnost poljoprivredne politike za rast i razvitak gospodarstva te naglasile važnost plasiranja premijskih proizvoda, poput kulena i vina, na europsko tržište u cilju povećanja konkurentnosti.

Zvjezdana Blažić, pomoćnica ministra poljoprivrede, istaknula je da zajednička poljoprivredna politika nije uzrok snažnom rastu uvoza poljoprivrednih proizvoda u Hrvatsku nakon ulaska u Europsku uniju: "Radi se o tome da je Hrvatska 1. srpnja u potpunosti preuzela EU carinske propise te zajedničku carinsku i trgovinsku politiku što je negativno utjecalo na našu poljoprivredu i prerađivačku industriju".

Nakon uvodnih predavanja, uslijedila su pitanja publike.

U drugom dijelu foruma sudionicima su prikazani primjeri dobre prakse korištenja EU fondova u poljoprivredi. Stjepan Ribić, direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje naglasio je kako njegova agencija nastoji biti koordinator svih razvojnih subjekata tj. svojevrsni katalizator svih informacija koje dobivaju iz različitih izvora te kako ih pročišćene upućuju na prava mjesta, krajnjim korisnicima.

U nastavku je Ivan Macanić predstavio rad Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoj, a Damir Mirković Centar za tehnološki razvoj – Razvojnu agenciju Brodsko – posavske županije. Damir Rečić, vlasnik obrta PG Rečić i korisnik IPARD-a , govorio je o svom iskustvu korištenja sredstava EU-a.

Nakon izlaganja uslijedila je javna rasprava i pitanja publike.

Forum za raspravu moderirala je Andrea Čović Vidović. Sudionici foruma za raspravu bili su i članovi Informacijskog centra Europe Direct Slavonski Brod.

Kalendar događanja

« Ožujak 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

EDIC Slavonski Brod

EDIC SLAVONSKI BROD
Telefon: 00385 35 415 190
Mobitel: 00385 99 555 1115
E-mail:

EUROPE DIRECT Informacijski centar Slavonski Brod

EUROPE DIRECT Informacijski centar Mesićeva 28, Slavonski Brod HR-35000

Lokacija na karti

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod
  za korisnike
ponedjeljak – petak : 8.00 – 16.00 sati

Kontaktirajte nas