Europe Direct Slavonski Brod - Sadržaj izdvojen po datumu: Srijeda, 17 lipnja 2015

Provedba Europskog programa sigurnosti

Europska komisija prije dva dana je napravila novi korak u provedbi svog prioriteta sprječavanja i suzbijanja terorizma u okviru Europskog programa sigurnosti. Donijela je dva prijedloga odluka Vijeća kojima bi se Komisiju ovlastilo da u ime Europske unije potpiše Konvenciju Vijeća Europe o suzbijanju terorizma te Dodatni protokol uz Konvenciju. Donošenje Dodatnog protokola važan je korak u jačanju europskog odgovora na terorizam, a osobito na prijetnje koje predstavljaju strani teroristički borci. Komisija će u potpunosti uzeti u obzir Protokol prilikom predstojeće procjene učinka Okvirne odluke Vijeća o suzbijanju terorizma iz 2008., koja je najavljena u Europskom programu sigurnosti, a u cilju ažuriranja Odluke tijekom 2016. U Protokol su ugrađene neke odredbe Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 2178(2014.) o stranim terorističkim borcima, primjerice kriminalizacija putovanja u treće zemlje radi terorizma (npr. radi sudjelovanja u obuci za teroriste), sudjelovanje u djelovanjima terorističkih skupina i podvrgavanje obuci radi terorističkog djelovanja. Odredbama se od svih potpisnika traži da odrede stalne kontaktne točke koje će omogućivati brzu razmjenu informacija o osobama za koje se sumnja da putuju u inozemstvo radi terorizma. Europska unija dosad nije potpisala ni Konvenciju ni njezin Dodatni protokol, iako je neke od njihovih odredbi ugradila u Okvirnu odluku o terorizmu iz 2008. Budući da je Protokol dodatak Konvenciji, Komisija želi istodobno potpisati oba dokumenta te se nada brzom donošenju obiju predloženih odluka Vijeća, čime bi se otvorio put provedbi odgovarajućih odredbi.

Objavljeno u Vijesti

Potpisan prvi sporazum o 30 milijuna eura u zajmovima za diplomske studente u okviru programa kreditnog jamstva Erasmus+ Master

Od danas je studentima koji žele upisati magistarski studij u inozemstvu na raspolaganju do trideset milijuna eura u novim zajmovima u okviru novog programa kreditnog jamstva Erasmus+ Master. Zajmove im omogućuju jamstva koja Europska komisija nudi u okviru programa Erasmus+. Prvi sporazum o jamstvu danas će potpisati Europski investicijski fond, koji provodi program, i španjolska banka MicroBank. Time će se omogućiti pristup zajmovima španjolskim studentima koji žele završiti magistarski studij u nekoj od 33 zemlje koje sudjeluju u programu Erasmus+ te studentima iz tih zemalja koji magistarski studij žele završiti u Španjolskoj. Povjerenik EU-a Tibor Navracsics pozdravio je potpisivanje sporazuma i izjavio: Odlučni smo pružiti podršku talentiranim mladim Europljanima koji žele završiti magistarski studij u inozemstvu. Zajmovi za magistarske studije u okviru programa Erasmus+ studentima u Europi omogućuju ulaganje u vlastito obrazovanje i budućnost po povoljnim i pristupačnim uvjetima. Pozdravljamo MicroBank kao pionira u programu te se radujemo budućoj suradnji s drugim financijskim institucijama diljem Europe." Osim toga, Komisija je danas predstavila i novu Udrugu studenata i bivših studenata programa Erasmus+ (ESAA), koja će svim studentima koji su dobili stipendiju, bespovratna sredstva ili zajam u okviru programa Erasmus+ olakšati pristup pomoći i savjetima vezanima uz studij u inozemstvu. Objavljeno je i priopćenje za medije.

Objavljeno u Vijesti

Kalendar događanja

« Prosinac 2016 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

EDIC Slavonski Brod

EDIC SLAVONSKI BROD
Telefon: 00385 35 415 190
Mobitel: 00385 99 555 1115
E-mail:

EUROPE DIRECT Informacijski centar Slavonski Brod

EUROPE DIRECT Informacijski centar Mesićeva 28, Slavonski Brod HR-35000

Lokacija na karti

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod
  za korisnike
ponedjeljak – petak : 8.00 – 16.00 sati

Kontaktirajte nas