Europe Direct Slavonski Brod - Sadržaj izdvojen po datumu: Srijeda, 21 rujna 2016
Srijeda, 21 rujna 2016 13:27

EU vijesti

Predsjednik Juncker govorio u Zürichu povodom 70. obljetnice govora Winstona Churchilla te se sastao sa švicarskim predsjednikom Schneiderom-Ammannom

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker otputovao je jučer u Švicarsku kako bi na Sveučilištu u Zürichu održao govor povodom 70. obljetnice govora Winstona Churchilla 19. rujna 1946. U svom je govoru predsjednikJuncker pohvalio Churchillov govor kao prekretnicu u Europi nakon Drugog svjetskog rada te istaknuo da je u njemu „izrečeno mnogo toga što i dalje ima važnost u Europi, na našem kontinentu i šire“. Istodobno je naglasio da europska integracija nakon Drugog svjetskog rata nije djelo političara, već projekt naroda koji su se umorili od međusobnog ratovanja. „To je projekt onih koji su se nakon rata vratili s bojišnice, iz koncentracijskih logora, uništenih gradova i sela te osmislili politički program koji i danas dokazuje svoju učinkovitost.“ Transkript cijelog govora dostupan je na internetu (na njemačkom).

Opća skupština UN-a: partnerstvo EU-a i UNICEF-a za djecu i mlade pogođene krizom u Siriji

Europska unija jača djelovanja na pružanju obrazovanja i zaštite stotinama tisuća djece i mladih koji su pobjegli pred sukobima u Siriji. U kontekstu konferencije za potporu Siriji održane ove godine u Londonu Regionalni uzajamni fond EU-a za odgovor na sirijsku krizu obvezao se osigurati 90 milijuna eura kao podršku radu UNICEF-a s djecom i mladima koji su pobjegli pred ratom u Siriji i sklonili se u Jordanu, Libanonu i Turskoj. Koristi će imati i djeca i mladi u zajednicama domaćinima koji i sami imaju poteškoća s pristupom obrazovanju i osnovnim uslugama. „Regionalni uzajamni fond EU-a za odgovor na sirijsku krizu jedan je od ključnih instrumenata koje imamo na raspolaganju za ispunjenje obećanja s Londonske konferencije o podršci Siriji i regiji u vrijednosti od tri milijarde eura. Zahvaljujući toj podršci možemo brzo i fleksibilno pristupiti rješavanju situacije djece i mladih iz Sirije. Financijski doprinos EU-a pridonijet će sprječavanju stvaranja 'izgubljene generacije' i svih negativnih posljedica koje to nosi po čitavu regiju“, izjavio je Johannes Hahn, povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju uoči sastanka s g. Lakeom u New Yorku na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda. Cijelo priopćenje za medije dostupno je na internetu. Objavljen je i informativni članak o EU-u i krizi u Siriji.

EUROSTAT: nov način komunikacije o statističkim podacima – digitalna publikacija o energiji u Europskoj uniji

Osvjetljenje, grijanje, kretanje, proizvodnja – energija nam je neophodna za svakodnevni život. Uključivanje računala ili pak automobila radnje su koje uzimamo zdravo za gotovo, no one su zapravo završni stadij složenog procesa koji započinje sirovinom, a završava konačnom konzumacijom. Tako se, primjerice, sirova nafta pretvara u motorni benzin, a fosilna, nuklearna i obnovljiva energija u struju. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Objavljeno u Vijesti

 

Kao što je predsjednik Juncker najavio u svom govoru o stanju u Uniji, članovi Kolegija povjerenika danas su raspravljali o revidiranom nacrtu pravila potrebnih za izbjegavanje zlouporaba nakon ukidanja naknada za roaming u lipnju 2017. Raspravljali su o novom pristupu načelu „pravedne uporabe“ i složili se da za potrošače ne smije biti ograničenja glede vremena ili količine pri korištenju mobilnih uređaja u inozemstvu unutar EU-a. Novim se pristupom istodobno operaterima pruža solidan mehanizam zaštite od mogućih zlouporaba. Andrus Ansip, potpredsjednik zadužen za jedinstveno digitalno tržište, izjavio je: „Parlament i Vijeće složili su se s našim prijedlogom ukidanja naknada zaroaming putnicima u EU-u. Zajedno moramo zajamčiti niske cijene korisnicima u čitavoj Europi kako bismo im omogućili potpuno iskorištavanje dostupnih mobilnih usluga. Europski potrošači ne bi pristali ni na što drugo.“ Günther H. Oettinger, povjerenik za digitalno gospodarstvo i društvo, izjavio je: „Djelovanje Komisije u području cijena uroamingu donijelo je rezultate europskim potrošačima. Današnjim nacrtom pravila jamči se da ćemo od 15. lipnja 2017. moći ukinuti naknade za roaming svima koji povremeno putuju unutar EU-a, a istodobno operaterima zajamčiti sredstva zaštite od zlouporabe pravila.“ Kolegij povjerenika donijet će konačni prijedlog do 15. prosinca 2016., kao što je predviđeno Uredbom o ukidanju naknada za roaming, nakon zaprimanja povratnih informacija od Tijela europskih regulatora za elektroničke komunikacije (BEREC), država članica i svih zainteresiranih strana. Cijelo priopćenje za medije dostupno je ovdje.

Objavljeno u Vijesti

Kalendar događanja

« Lipanj 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

EDIC Slavonski Brod

EDIC SLAVONSKI BROD
Telefon: 00385 35 415 190
Mobitel: 00385 99 555 1115
E-mail:

EUROPE DIRECT Informacijski centar Slavonski Brod

EUROPE DIRECT Informacijski centar Mesićeva 28, Slavonski Brod HR-35000

Lokacija na karti

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod
  za korisnike
ponedjeljak – petak : 8.00 – 16.00 sati

Kontaktirajte nas