Europe Direct Slavonski Brod - Sadržaj izdvojen po datumu: Petak, 22 prosinca 2017

 

Nadovezujući se na europski stup socijalnih prava, Europska komisija danas je donijela prijedlog nove direktive za transparentnije i predvidivije radne uvjete u EU-u. Tim se Komisijinim prijedlogom dopunjuju i moderniziraju postojeće obveze upoznavanja radnika s uvjetima njihova rada. Usto, prijedlogom se stvaraju novi minimalni standardi kako bi se osiguralo da se svim radnicima, uključujući one s netipičnim ugovorima, osigura veća predvidivost i jasnoća u pogledu radnih uvjeta.

Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Komisije za euro i socijalni dijalog, financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala, izjavio je: „Savjetovanja sa socijalnim partnerima potvrdila su potrebu za transparentnijim i predvidivim radnim uvjetima u EU-u. Ovim se prijedlogom poštuje kompromis sigurnijeg zaposlenja u trenutačnim i budućim oblicima rada, kojima se ostvaruju veća fleksibilnost i ravnopravni uvjeti. U potpunosti se poštuju i nacionalne prakse socijalnog dijaloga tako što se socijalnim partnerima omogućuje da uvedu nove minimalne zahtjeve u pogledu radnih uvjeta putem kolektivnih ugovora.”

Marianne Thyssen, povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, dodala je: „Današnjim prijedlogom počinjemo raditi na ostvarenju veće transparentnosti i predvidivosti radnih uvjeta. Svijet rada brzo se mijenja te je sve više nestandardnih radnih mjesta i ugovora. To znači da sve veći broj ljudi možda više neće imati ni osnovna prava, kao što je pravo poznavanja uvjeta pod kojima se radi. Veća transparentnost i predvidivost bit će od koristi i radnicima i poduzećima.”

Komisija procjenjuje da će se tim prijedlogom, u usporedbi s postojećim zakonodavstvom, obuhvatiti i zaštititi dodatna dva, tri milijuna radnika s netipičnim ugovorima. Istodobno se prijedlogom pokreću i mjere za izbjegavanje administrativnog opterećenja poslodavaca, primjerice mogućnošću da elektronički dostave tražene informacije. Novim se pravilima stvaraju i ravnopravni uvjeti za poduzeća kako bi poslodavci imali koristi od pravednijeg natjecanja na unutarnjem tržištu s manje zakonskih nedostataka. Transparentniji i predvidivi radni uvjeti važni su i za motiviraniju i produktivniju radnu snagu.

Konkretnije, Komisija nastoji smanjiti rizik od nedovoljne zaštite radnika: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-5285_hr.htm

----

Objavljeno u Vijesti

Kalendar događanja

« Prosinac 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

EDIC Slavonski Brod

EDIC SLAVONSKI BROD
Telefon: 00385 35 415 190
Mobitel: 00385 99 555 1115
E-mail:

EUROPE DIRECT Informacijski centar Slavonski Brod

EUROPE DIRECT Informacijski centar Mesićeva 28, Slavonski Brod HR-35000

Lokacija na karti

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod
  za korisnike
ponedjeljak – petak : 8.00 – 16.00 sati

Kontaktirajte nas