Europe Direct Slavonski Brod - Sadržaj izdvojen po datumu: Četvrtak, 23 veljače 2017

 

Povećanje raznolikosti energenata koji se uvoze u Europu glavni je cilj europske strategije energetske sigurnosti. U tom kontekstu južni plinski koridor važna je inicijativa koja za cilj ima dovođenje kaspijskih i srednjoazijskih plinskih resursa na europska tržišta. Kako bi se pokrenuo taj postupak te omogućio protoka plina iz Kaspijskog mora i srednje Azije prema Europi, Savjetodavno vijeće za južni plinski koridor održalo je već dva sastanka tijekom 2015. i 2016. Povodom trećeg ministarskog sastanka Savjetodavnog vijeća za južni plinski koridor koji je održan danas u Bakuu potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič sastao se s predsjednikom Azerbajdžana Ilhamom Alijevim i sa visokim dužnosnicima zemalja koje su uključene u izgradnju južnog plinskog koridora uključujući Grčku, Italiju i Tursku. „Energetska unija daje pozitivne rezultate. Do 2020. plin će južnim plinskim koridorom dolaziti u Europu, čime će se dodatno povećati raznolikost naše opskrbe energijom. Stvaranje energetske unije nije sama sebi cilj. Riječ je o velikom programu modernizacije Europe, koji će donijeti koristi mladim Europljanima, poduzetnicima i gradonačelnicima diljem europskog kontinenta“, izjavio je potpredsjednik Šefčovič prije današnjeg sastanka. Pozdravni govor potpredsjednika Šefčoviča i njegove izjave na završnoj konferenciji za medije dostupne su na servisu EbS. Dodatne informacije o energetskoj uniji dostupne su ovdje.

Objavljeno u Vijesti
Četvrtak, 23 veljače 2017 09:49

Europske snage solidarnosti

Tijekom predavanja  Europske snage solidarnosti“  Domagoj Aračić, predsjednik Parlamenta mladih grada SL. Broda, predstavnicima srednjih škola i udruga – koordinatorima PMSB, predstavio je najnoviju europsku inicijativu i pozvao ih da se uključe u ovu inicijativu - sudjelovanjem u nekoj od smislenih aktivnosti i tako učine nešto  za sebe, ali isto tako i za druge.

„U novim Europskim snagama solidarnosti sudionici će moći sudjelovati u projektima kao volonteri odnosno stažisti ili zaposlenici u razdoblju od 2 – 12 mjeseci.

Za prijavitelje je predviđen širok raspon aktivnosti: obrazovanje, zdravstvo, socijalna integracija, pomoć u opskrbi prehrambenim proizvodima, izgradnja skloništa, prihvat migranata i izbjeglica te potpora i pomoć u njihovoj integraciji, zaštita okoliša i prevencija prirodnih katastrofa. Mladi koji se prijave u Europske snage solidarnosti morat će prihvatiti izjavu o misiji i načela Europskih snaga solidarnosti. Svaka organizacija koja bude sudjelovala morat će se pridržavati povelje Europskih snaga solidarnosti, kojom se određuju prava i dužnosti u svim fazama iskustva solidarnosti“, objasnio je D. Aračić.

Potom im je obrazložio konkretne uvjete i način na koji se zainteresirani mladi ljudi u dobi od 17 do 30 godina se mogu prijaviti u Europske snage solidarnosti na http://europa.eu/solidarity-corps. U projektu mogu sudjelovati samo osobe starije od 18 godina. Cilj je da do kraja 2020. Evropskim snagama solidarnosti pristupi 100 000 mladih.

Na kraju sussreta D. Aračić je zamolio prisutne je da u svojim sredinama najave predavanje

“Što EU radi za mlade – što mladi mogu napraviti za EU?“ koje će održati Mirella Rašić, predstavnica EK u Hrvatskoj 24. veljače, na temu europskih programa i inicijativa koje je EU pokrenula ne bi li mladima omogućila veću uključenost u projekte mobilnosti i suradnje i sudjelovanje u procesima izgradnje buduće Europe.

Objavljeno u Vijesti

Kalendar događanja

« Ožujak 2015 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

EDIC Slavonski Brod

EDIC SLAVONSKI BROD
Telefon: 00385 35 415 190
Mobitel: 00385 99 555 1115
E-mail:

EUROPE DIRECT Informacijski centar Slavonski Brod

EUROPE DIRECT Informacijski centar Mesićeva 28, Slavonski Brod HR-35000

Lokacija na karti

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod
  za korisnike
ponedjeljak – petak : 8.00 – 16.00 sati

Kontaktirajte nas