Europe Direct Slavonski Brod - Sadržaj izdvojen po datumu: Srijeda, 11 travnja 2018

Komisija djeluje s ciljem povećanja povjerenja u znanstvene studije o sigurnosti hrane

Na zabrinutost građana izraženu u uspješnoj europskoj građanskoj inicijativi Komisija danas odgovara prijedlogom za poboljšanje transparentnosti znanstvenih studija u području sigurnosti hrane.

Prijedlogom, koji se temelji i na Komisijinoj provjeri primjerenosti općeg zakona o hrani, koji je donesen 2002. te ga je potrebno ažurirati; želi se postići sljedeće:

  • Bolji pristup građana informacijama dostavljenima Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA) o odobrenjima koja se odnose na poljoprivredno-prehrambeni lanac
  • ·Mogućnost da Komisija zahtijeva dodatne studije i
  • ·Veća uključenost znanstvenika država članica u postupke odobravanja.

Prvi potpredsjednik Frans Timmermans izjavio je: „Danas pristupamo rješavanju problema koji zabrinjavaju građane tako što ćemo povećati transparentnost u postupku donošenja odluka, pružiti bolji pristup relevantnim informacijama i osigurati da se odluke u ovom osjetljivom području sigurnosti hrane i dalje donose na temelju pouzdane, znanstveno utemeljene procjene rizika.”

Europski povjerenik za zdravlje i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis izjavio je:„Znanstveno utemeljena procjena rizika povezanih sa sigurnošću hrane koja se primjenjuje u EU-u jedna je od najstrožih na svijetu. Sada ćemo je još više postrožiti jasnijim pravilima o transparentnosti i djelotvornijim obavješćivanjem o riziku tijekom čitavog postupka. Tom reformom građani će dobiti neposredan pristup znanstvenim studijama na kojima se temelje zahtjevi za odobrenja. Pozivam države članice i Europski parlament da ovaj prijedlog brzo pretvore u zakon, tako da ostvarimo rezultate u korist građana prije europskih izbora sljedeće godine.”

Komisija predlaže ciljanu reviziju Uredbe o općem zakonu o hrani[1] zajedno s revizijom osam sektorskih zakonodavnih akata, kako bismo ih uskladili s općim pravilima i povećali transparentnost u pogledu GMO-a, dodataka hrani za životinje, aroma dima, materijala koji dolaze u dodir s hranom, prehrambenih aditiva, prehrambenih enzima i aroma, sredstava za zaštitu bilja i nove hrane.

Za više informacija: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-2941_hr.htm

Objavljeno u Vijesti

Kalendar događanja

« Rujan 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

EDIC Slavonski Brod

EDIC SLAVONSKI BROD
Telefon: 00385 35 415 190
Mobitel: 00385 99 555 1115
E-mail:

EUROPE DIRECT Informacijski centar Slavonski Brod

EUROPE DIRECT Informacijski centar Mesićeva 28, Slavonski Brod HR-35000

Lokacija na karti

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod
  za korisnike
ponedjeljak – petak : 8.00 – 16.00 sati

Kontaktirajte nas