Europe Direct Slavonski Brod - Sadržaj izdvojen po datumu: Četvrtak, 12 travnja 2018

Europska komisija zalaže se za zabranu nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom

Komisija se usmjerila na najštetnije nepoštene trgovačke prakse kako bi poljoprivrednici te mala i srednja poduzeća imali veću sigurnost i manju potrebu za upravljanjem rizicima nad kojima imaju malu ili nikakvu kontrolu.

Komisija danas predlaže zabranu najštetnijih nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom kako bi se malim i srednjim prehrambenim i poljoprivrednim poduzećima osigurao pravedniji tretman­. Uz to, prijedlog uključuje učinkovite provedbene odredbe: ako se utvrdi povreda, nacionalna tijela mogu izreći sankcije.

Manji subjekti u lancu opskrbe hranom, uključujući poljoprivrednike, osjetljivi su na nepoštene trgovačke prakse svojih partnera u lancu. Obično im nedostaje pregovaračka snaga i druge mogućnosti kojima bi njihovi proizvodi došli do potrošača.

Potpredsjednik Jyrki Katainen, zadužen za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost, izjavio je: „Pregovaračka snaga u lancu opskrbe hranom nije uravnotežena te se Komisija ovim prijedlogom izravno bori protiv nepoštenih trgovačkih praksi. Odlučili smo djelovati jer se nepoštenim poslovnim praksama ugrožava gospodarska održivost subjekata u lancu. Utvrđivanjem minimalnih standarda i jačanjem provedbe prijedlog bi tim subjektima trebao osigurati poštene uvjete tržišnog natjecanja te time pridonijeti cjelokupnoj učinkovitosti lanca. Time se jasno izjašnjavamo za poštenije poslovne prakse.”

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan izjavio je: „Svaki je lanac snažan onoliko koliko je snažna njegova najslabija karika. Učinkovit i djelotvoran lanac opskrbe hranom jest onaj koji je pravedan. U današnjem prijedlogu u biti je riječ o pravednosti – o davanju glasa onima koji se ne čuju – onima koji su ne svojom krivnjom postali žrtve slabe pregovaračke pozicije. Današnjom inicijativom za zabranu nepoštenih trgovačkih praksi želi se ojačati pozicija proizvođača te malih i srednjih poduzeća u lancu opskrbe hranom. Isto tako inicijativom se želi osigurati snažna i učinkovita provedba propisa. Povjerljivim postupkom pritužbe želimo iz lanca opskrbe hranom izbaciti „faktor straha” .

Nepoštene trgovačke prakse koje se trebaju zabraniti jesu kašnjenje plaćanja za pokvarljive prehrambene proizvode, otkazivanje narudžbe u zadnji čas, jednostrane ili retroaktivne izmjene ugovora i prisiljavanje dobavljača na plaćanje propalih proizvoda. Druge prakse bit će dopuštene samo ako su ih stranke unaprijed jasno i nedvosmisleno ugovorile: kupac vraća neprodane prehrambene proizvode dobavljaču; kupac dobavljaču naplaćuje sklapanje ili produženje ugovora o isporuci prehrambenih proizvoda; dobavljač plaća za promidžbu prehrambenih proizvoda koje kupac prodaje ili za njihovo stavljanje na tržište.

Prijedlogom Komisije od država članica zahtijeva se da imenuju javno tijelo koje će biti nadležno za provođenje novih pravila. U slučaju dokazane povrede imenovano tijelo bit će nadležno za izricanje proporcionalnih i odvraćajućih kazni. To provedbeno tijelo moći će pokretati istrage na vlastitu inicijativu ili na temelju pritužbe. U tom će se slučaju strankama koje podnose pritužbu omogućiti da zatraže povjerljivost i anonimnost kako bi se zaštitila njihova pozicija prema trgovačkom partneru. Komisija će među provedbenim tijelima uspostaviti koordinacijski mehanizam kako bi se omogućila razmjena najboljih praksi.

Za više informacija: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-2702_hr.htm

Objavljeno u Vijesti

Kalendar događanja

« Rujan 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

EDIC Slavonski Brod

EDIC SLAVONSKI BROD
Telefon: 00385 35 415 190
Mobitel: 00385 99 555 1115
E-mail:

EUROPE DIRECT Informacijski centar Slavonski Brod

EUROPE DIRECT Informacijski centar Mesićeva 28, Slavonski Brod HR-35000

Lokacija na karti

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod
  za korisnike
ponedjeljak – petak : 8.00 – 16.00 sati

Kontaktirajte nas